NORSKA KAMMARORKESTERN

NORSKA KAMMARORKESTERN

Oboist Francois Leleux

Den skickliga och nytänkande Norska Kammarorkestern tillsammans med oboisten Francois Leleux framför italienska 1800-tals kompositören Pasculi. Detta publikvänliga program inleds av Pettersens I det stilla som blir en reflekterande vilopunkt mellan ljuv musik av Mozart och Brahms.

DIRIGENT & SOLIST FRANÇOIS LELEUX, OBOE

PROGRAM
W A MOZART - SYMFONI NR 28
A PETTERSEN - I DET STILLA, EPILOG
A PASCULLI - KONSERT FÖR OBOE OCH ORKESTER EFTER ETT
TEMA UR DONIZETTIS LA FAVORITA
PAUS
J BRAHMS - SERENAD NR 1

onsdag 5 april KL 19:00

Ingår i följande abonnemang/paket: Flexpaket Klassiskt Silver Klassiskt Guld Orkesterabonnemang Längd: 2 tim inkl paus Entré: 395 kr Introduktion: Introduktion kl 18.00 Lilla salen 30 kr Arrangör: Vara Konserthus

Dela

bussturÅk buss!

- bekvämt och smidigt!

För en kostnad av 150 kronor T/R kan man åka buss mellan Lidköping och Vara Konserthus. Klicka på ”Boka buss” om du redan har köpt biljett till konserten. Har du inte köpt biljett till konserten än, kan du boka buss i samband med det. Buss kan du även boka genom biljettkassan på tel. 0512-315 00.

Tur 1

Hållplats

Avgångstid

Lidköping, Resecentrum hpl R/S

16:40

Lidköping, Hpl Idrottens Hus, Läge A

16:44

Järpås, Tappen

16:59

St Levene, Pizzerian Lidköpingsvägen

17:07

Ankomst Vara Konserthus

17:15

BOKA BUSS

Mat & Dryck

Kopmat1

Restaurang Vara Konserthus

För att ge dig bättre service och för att du ska slippa att stå i kö så är vi tacksamma om ni vill beställa er mat innan ni gästar oss. Boka bord på 0512-315 00 kl. 13.00 - 18.00 samt tre timmar innan föreställning. Bordsreservation gäller endast de kvällar vi serverar en buffé & för de gäster som äter buffén.

Kvällens Bistro

 • Kvällens varmrätt: Citron och salviastekt majskyckling serveras med risotto och balsamicoreduktion145:–
 • Kvällens sallad: Grillad kyckling på en bädd av krispig romansallad, knaperstekt bacon och riven lagrad ost från Sivans. Serveras med parmesanost smaksatt dressing90:–
 • Räksmörgås110:–
 • Chevreostpaj med rostad paprika samt melonsallad och ruccolacréme99:–

Alla bistrorätter serveras med brödkorg innehållande nybakat bröd, knäckebröd, smör och tapenade/hummus.

Pauspaket

 • Kaffe & kaka53:–
 • Loka och Sivans osttallrik135:–
 • Loka och räkmacka140:–
 • Lättöl och räkmacka140:–
 • Lättöl och Sivans osttallrik135:–
 • The och kaka53:–
 • Vin och räkmacka175:–
 • Vin och Sivans osttallrik170:–

Förboka ditt pauspaket på webben och du får ett billigare pris

KÖP PAUSPAKET

Mer information

Vårt grannlands skickliga och nytänkande orkester har med sig ett publikvänligt program som ändå bjuder på hissnande virtuositet, bland annat i den 1800-talsstänkare av italienske oboevirtuosen Pasculli där dirigenten och oboisten François Leleux verkligen får briljera!

Mozarts 28:e symfoni, i C-dur, är en av de sista i hans så kallade Salzburg-serie och har ett något osäkert kompositionsår; förmodligen handlar det om 1773 eller -74. När det gäller Mozarts tidiga symfoniproduktion syns det tydligt att han utgår från den italienska sinfonian, ett tresatsigt orkesterverk i uvertyrstil. Mot slutet av Salzburg-eran, där bland annat nr 28 komponeras, får verken dock en mer personlig touch och har den klassiska fyrsatsiga symfoniformen, med en menuett som tredje sats.
Agnes Pettersen kommer från Nordnorge från början och har sin kreativa bas i Oslo. Hennes verk I det stilla// Epilog, från 2014, blir som en reflekterande vilopunkt i konserten. Stråkarna spelar extra mjukt och försiktigt kring ett tema baserat på den norska folkvisan Kjaerleiksblomen.

”Oboens Paganini”, Antonio Pasculli, sicilianaren som ritade om kartan för världens oboister, var också en framstående dirigent, kompositör och arrangör. Under 1900-talet glömdes han sorgligt nog bort, men tack vare framstående oboister som Heinz Holliger och Omar Zoboli fick Pascullis musik en renässans, ett återupptäckande som François Leleux idag är högst delaktig i! Pascullis verk sätter oboisten på verkligt svåra prov; arpeggion, skalklättringar och krävande cirkelandning gör att den som vill gå i hans fotspår måste besitta den högsta formen av tekniskt kunnande.

Man tror att Johannes Brahms skrev sina två serenader mer eller mindre som uppvärmning inför sin första symfoni. Kanske inte fullt medvetet, från mästarens sida, men hans mål var alltid att inom orkestermusiken mäta sig med Beethoven – och då fanns det bara ett format som gällde: symfonin. Om det verkligen var så, så var det en mycket lång paus mellan uppvärmning och ”lopp”. Serenad nr 1 blev klar 1858 och det dröjde ända till 1876 innan första symfonin såg dagens ljus. Serenaden fick ett mycket varmt och entusiastiskt mottagande vid premiärspelningen i Hamburg 1860.

”Applåderna ville inte ta slut förrän jag kom ut och tog emot jublet”, som Brahms själv uttrycker det, även om vad som måste betecknas som ett konstant dåligt självförtroende tvingade kompositören att tillägga: ”föreställningen gick inte särskilt bra”.

 

VARA KONSERTHUS I SOCIALA MEDIER

KONTAKT

BILJETTER
Tel 0512-315 00

ÖPPETTIDER
Biljett- och publikservice har öppet vardagar 13.00-18.00 samt två timmar innan föreställning.

RESTAURANG
Restaurangen öppnar två timmar innan föreställning.
Tel 0512-315 00
Bokning vardagar kl. 13.00-18.00 samt tre timmar innan föreställning.

KONFERENS
Tel. 0512-313 77

HITTA HIT

BESÖKSADRESS

Allégatan 49, 534 31 Vara

 

NYHETSBREV

Det lönar sig att prenumerera på våra nyheter och erbjudanden. Då är du bland de första som får ta del av kampanjer och oslagbara rabatter på spännande föreställningar och mycket mer!

Fyll i ditt namn och e-post för att få nästa brev

Namn
E-postadress