Laddar Evenemang
Malmö opera
Madame Butterfly
Puccinis Butterfly, ett av operalitteraturens mest berörande och fängslande verk, trollbinder publiken än idag. Handlingen i novellen av John Luther Long, som operan är baserad på, utspelar sig i ett Japan mitt uppe i en brytningstid mellan nya västerländska influenser och inhemska traditioner. Verket blir i Malmö Operas version till en laddad och intensiv kammaropera, intim och närgången men utan att förminska originalets storslagna musik.

 

MUSIK GIACOMO PUCCINI
LIBRETTO LUIGI ILLICA, GIUSEPPE GIACOSA
BASERAD PÅ EN NOVELL AV JOHN LUTHER LONG

ROLLER
CIO-CIO-SAN MARIANN FJELD-SOLBERG
SUZUKI SUSANNA SUNDBERG/LINE JUUL ANDERSEN*
PINKERTON TOBIAS WESTMAN/TORSTEIN FOSMO*
KATE SIBYLLE GLOSTED
SHARPLESS PER HØYER
GORO CONNY THIMANDER
BONZOS RÖST THOMAS HILDEBRANDT

* Mastersutbildning i musikdramatik i samarbete med Musikhögskolan i Malmö

MUSIKER
PIANO BO WANNEFORS
VIOLIN INGA ZEPPEZAUER
CELLO VIKTOR NORDLIDEN
KLARINETT BLAGOJ LAMNJOV
MUSIKALISK BEARBETNING & ARRANGEMANG BO WANNEFORS
SVENSK TEXT BIRGITTA RYDHOLM
SCENOGRAFI & LJUS BENGT GOMÉR
VIDEOSCENOGRAFI VISUAL RELIEF
KOSTYM ANNSOFI NYBERG
KOREOGRAFI/RÖRELSEINSTRUKTION MELKER SÖRENSEN
BERABETNING OCH REGI ÅSA MELLDAHL
KAPELLMÄSTARE BO WANNEFORS

Malmö Opera har, sedan starten 1944, drivits av tanken om att vara en scen där alla ska känna sig välkomna. Man jobbar progressivt och målmedvetet med att bidra till att opera- och musikteaterkonsten utvecklas och stärks. Därför känns det lite extra roligt att välkomna skåningarna till Vara med deras lika egensinniga som vackra tolkning av ett av operalitteraturens mest berörande verk: Puccinis Butterfly.

Operan fängslar publiken än idag. Handlingen i novellen av John Luther Long, som librettot är baserat på, utspelar sig i ett Japan mitt uppe i en krock mellan nya västerländska influenser och inhemska traditioner. Unga geishan Cio-Cio-San, kallad Butterfly, gifter sig med amerikanske löjtnanten Pinkerton i en ceremoni hon tar på mer allvar än han. Hon bryter med sin egen kultur och religion och fördöms av sin familj. När Pinkerton lämnar Japan vägrar Cio-Cio-San tro att han övergivit henne. Hon och barnet väntar i tre år. När Pinkerton äntligen återvänder har han med sig sin amerikanska fru Kate och vill adoptera barnet. Pinkerton tillintetgör Cio-Cio-San, hon sjunger sin självmordsaria och tar avsked till barnet.

Butterfly behandlar en påtaglig kulturkrock med falsk och sann kärlek, trolöshet och svek, längtan och hopplöshet. På ett annat plan handlar det om könsroller, imperialism, överlägsenhet och underdånighet.

Butterfly var den av Puccinis hjältinnor som han älskade mest. Han gav hennes tragiska livshistoria svidande vacker musik. Trots detta blev operan, vid premiären på La Scala, 1904, ett fiasko. Publiken visslade och skrek, varpå Puccini ropade tillbaka:

– Skrik åt mig bara! Ni ska få se vem som har rätt! Detta är den bästa opera jag någonsin skrivit!

Kompositören insåg dock att operan var fel strukturerad; den bestod av två akter varav den sista var alldeles för lång. Så han delade helt enkelt denna i två delar och skrev ett nytt förspel till den tredje akten. Tre månader senare hade verket nypremiär och blev en succé.

Butterfly blir i Malmö Operas version till en kompakt och intensiv kammaropera, intim och närgången men utan att förminska originalets storslagna musik. Handlingen är här förlagd till Puccinis egen tid då jugendstilen kunde bära tydlig inspiration från Österlandet.

tisdag 26 september KL 19.00
PRIS: 280 kr

Längd: 2 tim 30 min inkl. paus
Plats: Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus