Laddar Evenemang
SAMTAL PÅ VÄG – MELLAN SCYLLA OCH CHARYBDIS

SAMTAL PÅ VÄG – MELLAN SCYLLA OCH CHARYBDIS

Under våren, valåret 2018, åker de två meningsmotståndarna Stina Oscarson och Lars Anders Johansson ut på en podcastturné. De har olika åsikter om det mesta men försöker ändå föra ett samtal, för att förstå och lära. Gemensamt för dem båda är tron på ett respektfullt och värdigt samtal.

Sedan 2015 för de olika samtal i podcasten Mellan Scylla och Charybdis där de utgår från konst- och kulturfrågor. Det kan vara en utställning, en pjäs, en bok eller en film som de använder som underlag för att diskutera aktuella politiska och ideologiska frågor. Namnet Mellan Scylla och Charybdis syftar på de två odjuren som Odysseus måste kryssa mellan under sin färd på havet.

Under turnén kommer de, med hjälp av den arrangerande teaterföreningen, att välja ett tema eller ett verk som är angeläget för den aktuella orten. Det kan vara allt från frågor om Natos militära övningar i Norrland eller förbud mot tiggeri till en pågående utställning eller en lokal runsten.

Föreställningen kommer att bli en poddinspelning inför publik där den första delen är ett samtal mellan Stina och Lars Anders. I den andra delen utvidgas samtalet till att omfatta hela publiken. Under kvällen kommer de båda även att bjuda på musik och kanske även poesi.

Bakgrunden till podcasten och turnén är att både Stina och Lars Anders upplever att debattklimatet idag är problematiskt ur en demokratisk synvinkel. Det är snabba, korta och vinklade åsikter som tränger undan längre och fördjupade resonemang i ett medielandskap på jakt efter klickbara rubriker. Många söker sig bara till källor som bekräftar den egna världsbilden och det här är en utveckling som de ser äventyrar själva grunden för demokratin.

Stina Oscarson är regissör och dramatiker och har tidigare varit chef för radioteatern vid Sveriges radio och konstnärlig ledare för Orionteatern. Hon skriver krönikor för DN Kultur och är mycket aktiv i den kulturpolitiska debatten.

Lars Anders Johansson är musiker och poet och arbetar även som kulturansvarig på näringslivets tankesmedja Timbro.

söndag 4 mars KL 16.00
PRIS: 150 kr

Längd: 1 tim 15 min
Plats: Studion
Arrangör: Vara Konserthus i samarbete med Vara Riksteaterförening, Vara Kommun och Vara Konstförening

INGÅR I FÖLJANDE PAKET