Artist in Residence

I Vara odlar vi inte bara grödor och spannmål – vi odlar även ny scenkonst.

Vårt konserthus på slätten gör det möjligt för olika artister att förverkliga sina drömmar; för nykomlingar att testa sina vingar och för etablerade att testa något nytt. Vi bjuder in stjärnor från hela världen och erbjuder möjligheten att skapa scenkonst som aldrig annars hade fått se strålkastarens ljus. Att vara Artist in Residence på Vara Konserthus betyder att som artist, under en begränsad tid, få tillfälle att fördjupa och testa sin produktionsidé. 

Ett viktigt uppdrag

Residensverksamheten är ett viktigt och hedersamt uppdrag från Västra Götalandsregionen. Det är en del av vår verksamhet som vi stolt vill lyfta fram, för genom den är vi med och skapar premiärnerver, rungande applåder och stående ovationer över hela Sverige. Detta är ett sätt för Vara Konserthus att skapa konstnärlig utveckling och ny scenkonst samtidigt som publiken får chans att lära känna en artist lite närmare.

Aktuella residensartister

Simon Ljungman

I succén Simon med vänner har han sedan 2015 skapat oförglömliga minnen och magisk stämning med gäster som Ola Salo, Bo Sundström och Miriam Bryant. Han har också lockat fram toner på skolor, ålderdomshem och naturligtvis på Vara Konserthus med sina många körprojekt – nu senast med Västra Götaland sjunger.

Jecko och Jessie

Skådespelarna och nycirkusartisterna Karin Odermatt och Joakim Assarsson är aktuella med scenföreställningen Ett skratt för livet som turnerar och skapar gapflabb över hela Sverige våren 2019.

Anna Bromee

Anna Bromee skriver och spelar en unik, rolig och rörande musikteaterföreställning om Judy Garland med fokus på hennes år i Sverige. Drömmen om regnbågen är Anna Bromees första produktion som husartist och har premiär hösten 2019.

Emil Jensen

Emil Jensen skapade föreställningen Flyktpotatis som hade världspremiär här i Vara och som sen fortsatte på en bejublad Sverigeturné med inte mindre än 53 spelningar.

Mariam Wallentin

Som musiker och kompositör i egna banden Lovebirds & Peacedrums och Mariam the Believer utforskar hon ständigt nya marker, men kanske är det just som sångare och röstkonstnär som hon sätter avtryck som är svåra att inte beundra och tycka om.