OM VARA KONSERTHUS

I Vara ligger i dag ett av Sveriges största konserthus, kanske inte till det yttre, men väl till innehållet. Varje vår och höst presenteras ett nytt program med allt från klassisk musik, dans och jazz till teater, stand-up och musikal. Ambitionen är att varje säsong spegla hela världens kulturliv och erbjuda både bredd och spets.

Vara Konserthus bedriver även konferensverksamhet som erbjuder en unik kombination av konferens kryddad med kultur och har lokaler som passar både stora och små event.

Vara Konserthus mot framtiden

För nästan 20 år sedan fanns ett behov av att bygga en aula till Lagmansgymnasiet i Vara. Dåvarande ordförande i kommunstyrelsen och kommundirektören tog istället initiativet till ett djärvt konserthusbygge mitt på Varaslätten. I september 2003 invigdes Vara Konserthus med pompa och ståt.

Efter en lite trevande start har konserthuset de senaste åren haft kring 70.000 besökare per säsong och under 2016 arrangerat eller varit medarrangör till 332 föreställningar och nått ut till sammanlagt 124 800 personer. Nu satsar Vara Konserthus mot framtiden med gedigna utbyggnadsplaner. Under 2019 hoppas vi kunna hälsa alla besökare välkomna till invigning av det nya konserthuset!

Vårt uppdrag

Vara Konserthus AB drivs med stöd av Vara Kommun och Västra Götalandsregionen. I Vara Konserthus organisation ingår ensemblen Bohuslän Big Band, Next Generation Big Band och ett flertal artister genom Artist in Residence.

Konserthuset har som uppdrag från Vara kommun att erbjuda kommunens invånare kulturella upplevelser inom alla scenkonstområden för medborgare i alla åldrar och samverka med det lokala kulturlivet, skolan och föreningslivet för att stärka kulturens roll i Vara kommun.

Genom uppdrag från Västra Götalandsregionen ges konserthuset bland annat ett särskilt ansvar för storbandsutvecklingen, dansen som konstform och utvecklar även närmare samarbeten med artister från det fria kulturlivet genom residensverksamhet.

Årsredovisning och affärsplan

Årsredovisning 2017

Affärsplan 2018-2020

Vision

Vara Konserthus vision är att vara en unik scenkonstarena och mötesplats för kulturella upplevelser i landsbygd.

Styrelse

Vara Konserthus styrelse består av personer med erfarenhet av kulturbranschen, Västra Götalandsregionen, det lokala kultur- och näringslivet samt Vara kommun.

Ordförande

Sture Carlsson, tf VD Kulturhuset/Stadsteatern

Vice ordförande

Kjell Gustafsson, (C)

Övriga styrelsemedlemmar

Martin Hansson, chef, Stora Teatern
Kerstin Alberiuscivilekonom, f.d stabschef Regionen
Ann Britt Martinsson, fd operativ chef, Vårgårda logistik
Carl Henrik Ohlsson, VD Skaraborgs Invest, ordf. Next Skövde
Petra Kloo Vik, ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten Göteborgs Symfoniker
Jan-Erik Wallin (M)
Claes Eriksson (V)

VD
Staffan Becker
, VD & konserthuschef