Laddar Evenemang
Aurora Chamber Orchestra
Döden i Venedig med Stefan Sauk

Aurora Chamber Orchestra
Döden i Venedig med Stefan Sauk

Denna säsong välkomnar vi för första gången Aurora Chamber Orchestra till Vara Konserthus. Aurora Chamber Orchestra är en helt ny internationell kammarorkester, med artistisk hemvist och ursprung i Aurora Musics årliga festivaler i Västra Götaland. De 15 noga utvalda stråkmusikerna i orkestern representerar, förutom individuell integritet och högsta instrumentella skicklighet, ett kamratskap och en laganda där den legendariske violinisten Terje Tønnesen tillför ett unikt konstnärligt ledarskap. Aurora Chamber Orchestra tar sig an den traditionella repertoaren från alla epoker men vill även utmana det vedertagna sättet att framföra klassisk musik. Med lika delar respektlöshet som respektfullhet vill orkestern förlösa kreativitet och förhoppningsvis möta en helt ny publik.

I centrum denna afton står nobelpristagaren Thomas Manns verk Döden i Venedig. Mann skrev kortromanen både som en försynt bikt och som en tragisk moralitet om en man som abstraherar och poetiserar sina begär. Texten är otäckt modern eftersom den beskriver en samhällsanda och tid som plötsligt blivit besatt av det unga. Huvudpersonen i boken blir förälskad i en ung person och börjar efterhand äcklas över sin egen åldrande kropp.

Gustav Mahlers musik knyter ihop säcken. Hurdå, frågar man sig kanske? Jo, Thomas Mann var så till den milda grad inspirerad av kompositören att han, när han skrev Döden i Venedig, döpte sin huvudperson efter kompositören, gav honom Mahlers utseende och lät honom, liksom Mahler, (spoiler alert!) dö vid samma ålder. Författaren hade länge beundrat tonsättaren och upprepar i novellen ordagrant vissa centrala avsnitt med jämna mellanrum. På så sätt skulle musikens sätt att arbeta med ledmotiv efterliknas.

I Luchino Viscontis filmatisering av Döden i Venedig, från 1971, är Adagiettot (4:e satsen ur Mahlers 5:e symfoni) en central och smärtsamt vacker komponent. Stycket är Gustav Mahlers kanske mest kända komposition och ett av hans mest framförda verk. Medverkar i föreställningen gör även skådespelaren Stefan Sauk, som sedan sitt folkliga genombrott med inslaget Tillfälligt avbrott i tv-programmet Lorry på 90-talet medverkat i, bland annat, Hamilton, Wallander och Män som hatar kvinnor. Förutom Mahler bjuder konserten på gripande stycken av Offenbach, Kreisler och Webern. Camilla Lundberg, känd från bl.a. SVT, introducerar och presenterar konserten på scen.

MEDVERKANDE

STEFAN SAUK SKÅDESPELARE OCH LÄSARE
AURORA CHAMBER ORCHESTRA
TERJE TØNNESEN VIOLIN OCH KONSTNÄRLIG LEDARE
CAMILLA LUNDBERG PRESENTATION

PROGRAM

TEXTER UR BLAND ANNAT DÖDEN I VENEDIG AV THOMAS MANN OCH KNUT HAMSUN
G MAHLER ADAGIETTO FRÅN 5. SYMFONIN, OFFENBACH, KREISLER, WEBERN, BUENE
A BEACH ROMANS FÖR VIOLIN & PIANO
R WAGNER FÖRSPEL TILL TRISTAN OCH ISOLDE

 

fredag 23 februari KL 19.00
PRIS: 280 kr

Längd: 2 tim inkl. paus
Plats: Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus