Laddar Evenemang
CARMEN
Malmö Opera

Kärlek låter sig aldrig tvinga,
som himlens fåglar är den fri.
Inget kan den till lydnad tvinga,
nej utan band vill den förbli …

Så lyder inledningen till Carmens kända habanera i den gamla svenska översättningen. Den sammanfattar i några få ord hennes personlighet: frihetslängtan, starka passioner, kompromisslöshet – en modern kvinna som egentligen inte hör hemma i 1870-talets konvenansstyrda värld. Därför mottogs operan med skepsis när den var ny, därför har den hållit sig levande in i nutiden, där vi kan känna igen företeelser som skapar rubriker: svartsjuka, våld i nära relationer, men också etniska motsättningar och kulturkrockar. Carmen tillhör ”det vandrande folket” och ägnar sig åt en annan företeelse vi känner igen i nuet: smuggling. Där blir också korpral Don José indragen, han älskar Carmen men kan inte leva upp till hennes förväntningar och dras ner i dyn, lämnar sin fästmö, deserterar och till slut, när orden inte räcker till, dödar han sin älskade på samma sätt som hennes nye älskare, toreadoren Escamillo, sticker ner tjuren. Tragedin är fullbordad.  Den är grym, den är skoningslös men den fantastiska musiken, som de flesta känner igen, gör ändå dramat uthärdligt.

Höstens produktion från Malmö Opera är en kammarversion för turnébruk. Mellan 15 september och 2 december kommer ensemblen att avverka inte mindre än 32 föreställningar, många av dem på små scener. Det innebär att det inte finns utrymme för stor orkester och kören är förinspelad. Men Benjamin de Murashkin har bearbetat musiken och arrangerat den för ackordeon, cello och klarinett och i Anne Barslevs poetiska regi kommer vi personerna närmare inpå livet. Det är som att läsa en pocketbok: bokstäverna är lite mindre men det är samma text. Dessutom sjungs det på svenska, vilket är en tillgång när man inte har operahusets textmaskin att ty sig till.

I titelrollen hör vi den lovprisade mezzosopranen Emma Sventelius, född och uppvuxen i Lund och hon omger sig med en entusiastisk grupp medspelare. Man tröttnar inte på den här operan. Carmen själv dör visserligen på slutet men operan om henne lever för evigt.

Språk

Svenska

Upphovspersoner

Musik Georges Bizet
Libretto Henri Meilhac, Ludovic Halévy
Musikalisk bearbetning & arrangemang Benjamin de Murashkin

Produktionsteam

Översättning Anders Bodegård
Dramaturgi & bearbetning Anne Barslev, Boel Adler
Kapellmästare Ida Løvli Hidle
Regi Anne Barslev
Scenografi & kostym Stine Martinsen
Ljus Fredrik Glahns

Roller

Carmen Emma Sventelius
Don José Alexander Grove
Escamillo Aleksander Nohr
Mïcaela/Frasquita Sara Swietlicki
Zuniga Nils Gustén
Mercedes Katarina Lundborg
Dancaïro Jonas Samuelsson
Remendado Conny Thimander

Musiker

Ackordeon Ida Løvli Hidle
Cello John Löfgren
Klarinett Blagoj Lamnjov

Inspelad

Malmö Operakör

tisdag 9 oktober KL 19.00
PRIS: 280 kr

Längd: 2 tim 30 min inkl. paus
Plats: Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus