Laddar Evenemang
Drottningholms Barockensemble  &  Stina Ekblad

Drottningholms Barockensemble gästar Vara med franskt program med dikt och musik i ljuv förening. Textläsare är den hyllade skådespelaren Stina Ekblad. 

Drottningholms Barockensemble bildades av altviolinisten Lars Brolin 1971. De sex ursprungsmusikerna satte som mål att spela 1600- och 1700-tals musik på tidstrogna instrument. Idag har antalet medlemmar växt och man kan som mest presentera en orkester med både stråk, blås, slagverk och pukor. Konsertmästare för ensemblen är violinisten Nils-Erik Sparf, som även är primarie i Uppsala Kammarsolister, samt Stefan Lindvall som är frilansmusiker med Norge, Sverige och Danmark som bas. 

Genom åren har barockensemblen haft möjlighet att arbeta och turnera i ett flertal länder och kontinenter däribland USA, Kina, Australien, Spanien, Tyskland, Frankrike och Japan. Många kända artister och dirigenter har valt att samarbeta med Drottningholmarna. I Sverige har konserter arrangerats tillsammans med Eric Ericsons Kammarkör och Bachkören. Bland världsnamnen kan nämnas dirigenterna Christopher Hogwood, Andrew Parrott, Lars Ulrik Mortensen, Sigiswald Kuijken, Emmanuelle Haim och Alfredo Bernardini samt solister som Anne Sofie von Otter, Malena Ernman och Emma Kirkby. Sedan 2006 samarbetar ensemblen med sopranen Barbara Hendricks. Detta samarbete har hittills resulterat i tre skivinspelningar och ett flertal turnéer i Frankrike, Marocko och Japan. 

Ett 60-tal skivinspelningar har gjorts bl.a. för BIS, EMI, Musica Svecia och Naxos med verk av Bach, Händel, Telemann och Roman för att nämna några. Inspelningen av Vivaldis ”Årstiderna” blev internationellt uppmärksammad och vald till bästa inspelning av verket i den prestigefyllda tyska tidningen Audio. 

Stina Ekblad kom som skådespelare till Stockholms Stadsteater 1980. Sedan 1988 är hon anställd på Dramaten och har genom åren medverkat i ett stort antal roller inom teater och film. Bland annat har hon spelat obducenten Karin Linder i filmserien om kommissarie Kurt Wallander. Hon har även varit verksam som lärare vid Teaterhögskolan i Stockholm. 

Ekblad har belönats med en rad priser, till exempel en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll, Gösta Ekman-stipendiet och Svenska Akademiens teaterpris. Hon arbetar med recitation av lyrik, gärna i samarbete med musiker, och sammanställde 2009 en diktbox med klassisk svensk poesi i uppläsning av ett hundratal skådespelare.

 

Program 

Jean-Baptiste Lully (1632-1687)
ur "Le bourgeois gentilhomme" 
-Ouverture  
Deuxième air 
Deux fois cet air gravement-plus vite-sarabande-bourrée-gaillard canarie 

Jean-Philippe Rameau (1683 – 1764) 
ur "Ahippolyte et Aricie" 
-Ouverture  
-Chaconne  
-Prologue : Entrée des Habitants de la Foret  
-Premier et deuxiéme air des Matelots  

Jean-Baptiste Lully (1632-1687) 
ur "Le bourgeois gentilhomme"  
-Ballet des Nations: L´Entrée des Scaramouches-Chaconne des Scaramouches 
Marche pour la Cérémonie des Turcs  

Paus 

Robert de Visée (c.1655 – 1732/1733) 
Prélude  
Chaconne  

Marin Marais (1656-1728)  
ur Pièces de viole V (1725) 
La Georgienne dite la Maupertuis  
Rondeau le Troilleur  

Jean-Philippe Rameau (1683 – 1764)  
ur Pigmalion: Ballet suite  
-Ouverture  
-Sarabande pour la Statue-Tanbourin: Forte et vite  
-Pantomime niaise et un peu lent-Deuxieme Pantomime tres vite  
-Air gracieu et gai et contredanse  

 

 Introduktion i Lilla salen kl 17.30. Fri entré. Begränsat antal platser. 

 

 

fredag 12 april KL 19.00
PRIS: 390 kr

Längd: 1 tim 45 min inkl. paus
Plats: Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus