Laddar Evenemang
Gävle Symfoniorkester och Terés Löf
Romantisk pianokonsert

Gävle Symfoniorkester och Terés Löf
Romantisk pianokonsert

Terés Löf har med sin fenomenala teknik och sinne för detaljer en exceptionell förmåga att lyfta fram musikens alla dimensioner. Med den här konserten uppmärksammar hon dessutom musik som alldeles för länge levt ett liv vid sidan av de stora repertoarverken, nämligen amerikanskan Amy Beach underbara pianokonsert.  

Amy Beach var uppmärksammad under sin levnad, men som så många andra kvinnliga tonsättare släpptes hon inte fram på samma sätt som manliga kollegor. Pianokonserten från 1899 är storslaget romantisk. Efter den korta orkesterinledningen fyrar hon av ett ordentligt ackordfyrverkeri som övergår i nästan trolska klanger. Det finns en likhet med Griegs avsevärt mer berömda konsert, och även med Schumanns och Chopins virtuosa konserter.  

Daniel Nelsons föddes i Maryland i USA, men kom redan som femåring till Sverige. Hans förste kompositionslärare var den svenske tonsättaren Lars-Erik Rosell. 1985 flyttade han tillbaka till Amerika, där han sedan fortsatt att studera för bland andra Ralph Shapey vid universitetet i Chicago. Efter fullbordade studier återvände han till Sverige 1992, och är nu aktiv som tonsättare här. Hans musik har spelats av såväl svenska som amerikanska ensembler. Med tiden har det blivit en mycket stor produktion av uppskattad och relativt lättlyssnad musik med humor och elegans, ofta med oväntade poänger.

Nelson komponerar gärna kompositionsfamiljer där han utforskar likartade melodiska och strukturella idéer i olika typer av verk. Daniel Nelson plockar det bästa ur modernismen, romantiken och filmen; den associerar och målar lika gärna stort drama som lekfullhet. Ibland bär den nästan Stravinskys rytmik, finess och fräschör. Musikerna har fått mängder av roliga effekter och soloinslag att briljera i.

Steampunk Blizzard är ett ca sju minuter långt, omtumlande stycke som beställdes av Orchestre National d’Ile de France, som också uruppförde det under ledning av Enrique Mazzola 2017. Under den korta tid som förflutit sedan dess har detta attraktiva verk hunnit spelas av Radiosymfonikerna i Stockholm och Filharmonikerna i Tammerfors, och tagits upp på spelplanen i såväl Oslo som Göteborg. De sistnämnda tänker ta med Steampunk Blizzard på sin kommande turné till Tyskland och Österrike. Visst är detta modern musik, men i alla avseenden tillgängligt med sina hisnande turer och eggande rytmer.

Terés Löf debuterade med Kungliga Filharmonikerna i Brahms första pianokonsert. Här leder nu den alltmer internationellt uppmärksammade dirigenten Daniel Blendulf Gävle Symfoniorkester i den andra symfonin. Den första hade Brahms värkt fram under stor vånda, men nu gick allt mycket lättare. Visserligen behöver musik inte alls återspegla en tonsättares sinnesstämning vid själva komponerandet, men det finns något i Brahms andra symfoni som vittnar om en ljus period i hans liv. Han skickade ett utdrag av symfonin till sin gode vän, kirurgen och skicklige amatörmusikern Theodore Billroth, som efter att ha spelat igenom första satsen skrev tillbaka till Brahms: ”Här hörs alla porlande bäckar, den blå himmeln, solsken och svala gröna skuggor. Det måste vara vackert i Pörtschach.” 

Gävle Symfoniorkester har en självklar och betydande roll i Sveriges musikliv. Verksamheten är samtidigt utpräglat internationell och flera av världens absolut främsta solister och dirigenter har genom åren framträtt med orkestern. Här finns stjärnor som Esa-Pekka Salonen, Mitsuko Uchida, Alfred Brendel, Martha Argerich, Lisa Batiashvili och Viktoria Mullova. Musikerna i Gävle Symfoniorkester drivs av en obetvinglig och innerlig passion för musiken. Med nyfikenhet och engagemang tar de sig an en repertoar som sträcker sig från barock till helt nyskriven musik. Inte minst har orkesterns satsningar på composers-in-residence gett starka avtryck i omvärlden. Genom en rad uppmärksammade cd-inspelningar har Gävle Symfoniorkester också lyft fram många äldre svenska tonsättare i ljuset, som därmed fått välförtjänt uppmärksamhet.  

Gävle Symfoniorkesters historia är lång och spännande, men det är framtiden som alltid står i orkesterns fokus. Varje konsert är en utmaning att leverera det allra bästa och leva upp till publikens förväntningar om en konstupplevelse på högsta nivå. Det har orkestern gjort sedan den grundades 1912. 

Medverkande 
Gävle Symfoniorkester 
Dirigent: Daniel Blendulf 
Solist: Terés Löf, piano  

Program 

Daniel Nelson - Steampunk Blizzard 
A Beach - Pianokonsert  
Paus 
Brahms Symfoni nr 2 

Introduktion i Lilla salen kl 17.30. Fri entré. Begränsat antal platser.

lördag 9 mars KL 19.00
PRIS: 390 kr

Längd: 1 tim 40 min inkl. paus
Plats: Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus