Laddar Evenemang
Gävle Symfoniorkester och Terés Löf
Romantisk pianokonsert

Gävle Symfoniorkester och Terés Löf
Romantisk pianokonsert

Terés Löf har med sin fenomenala teknik och sinne för detaljer en exceptionell förmåga att lyfta fram musikens alla dimensioner. Med den här konserten uppmärksammar hon dessutom musik som alldeles för länge levt ett liv vid sidan av de stora repertoarverken, nämligen amerikanskan Amy Beach underbara pianokonsert.  

Amy Beach var uppmärksammad under sin levnad, men som så många andra kvinnliga tonsättare släpptes hon inte fram på samma sätt som manliga kollegor. Pianokonserten från 1899 är storslaget romantisk. Efter den korta orkesterinledningen fyrar hon av ett ordentligt ackordfyrverkeri som övergår i nästan trolska klanger. Det finns en likhet med Griegs avsevärt mer berömda konsert, och även med Schumanns och Chopins virtuosa konserter.  

Terés Löf debuterade med Kungliga Filharmonikerna i Brahms första pianokonsert. Här leder nu den alltmer internationellt uppmärksammade dirigenten Daniel Blendulf Gävle Symfoniorkester i den andra symfonin. Den första hade Brahms värkt fram under stor vånda, men nu gick allt mycket lättare. Visserligen behöver musik inte alls återspegla en tonsättares sinnesstämning vid själva komponerandet, men det finns något i Brahms andra symfoni som vittnar om en ljus period i hans liv. Han skickade ett utdrag av symfonin till sin gode vän, kirurgen och skicklige amatörmusikern Theodore Billroth, som efter att ha spelat igenom första satsen skrev tillbaka till Brahms: ”Här hörs alla porlande bäckar, den blå himmeln, solsken och svala gröna skuggor. Det måste vara vackert i Pörtschach.” 

Konserten inleds med musik av fransk-schweizaren Richard Dubugnon, musiker, dirigent och tonsättare. Hans skönt jazzsvängiga Caprice för orkester från 2015 uruppfördes av Philharmonia Orchestra under Esa-Pekka Salonen. Med sin härliga West Side Story-känsla har musiken gjort succé och spelats vid flera tillfällen, bland annat i Royal Festival Hall i London. 

Gävle Symfoniorkester har en självklar och betydande roll i Sveriges musikliv. Verksamheten är samtidigt utpräglat internationell och flera av världens absolut främsta solister och dirigenter har genom åren framträtt med orkestern. Här finns stjärnor som Esa-Pekka Salonen, Mitsuko Uchida, Alfred Brendel, Martha Argerich, Lisa Batiashvili och Viktoria Mullova. Musikerna i Gävle Symfoniorkester drivs av en obetvinglig och innerlig passion för musiken. Med nyfikenhet och engagemang tar de sig an en repertoar som sträcker sig från barock till helt nyskriven musik. Inte minst har orkesterns satsningar på composers-in-residence gett starka avtryck i omvärlden. Genom en rad uppmärksammade cd-inspelningar har Gävle Symfoniorkester också lyft fram många äldre svenska tonsättare i ljuset, som därmed fått välförtjänt uppmärksamhet.  

Gävle Symfoniorkesters historia är lång och spännande, men det är framtiden som alltid står i orkesterns fokus. Varje konsert är en utmaning att leverera det allra bästa och leva upp till publikens förväntningar om en konstupplevelse på högsta nivå. Det har orkestern gjort sedan den grundades 1912. 

Medverkande 
Gävle Symfoniorkester 
Dirigent: Daniel Blendulf 
Solist: Terés Löf, piano  

Program 
R Dubugnon - Caprice nr 1 
A Beach - Pianokonsert  
Paus 
Brahms Symfoni nr 2   

Introduktion i Lilla salen kl 17.30. Fri entré. Begränsat antal platser.

lördag 9 mars KL 19.00
PRIS: 390 kr

Längd: 1 tim 40 min inkl. paus
Plats: Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus