Laddar Evenemang
GÖTEBORGS SYMFONIKER
En drömkombination – Grimaud & Rouvali

GÖTEBORGS SYMFONIKER
En drömkombination – Grimaud & Rouvali

Santtu-Matias Rouvali tolkar Jean Sibelius på sitt eget sätt – med respekt för noterna men också vidöppen för nya, fascinerande möjligheter. Det skulle man också kunna säga om Hélène Grimaud som med fast beslutsamhet tar sitt uppdrag som konstnär på fullaste allvar.

Symfoni nr 1 blev den finske tonsättarens internationella genombrott år 1900 och den har fortsatt vara lika populär som när den först spelades. Verkets karaktär ändrades dock under dess tillblivande. Symfonin verkar först ha varit ämnat att bli en ”musikalisk dialog” mellan motsatser som värme och kyla och nord och syd. Slutligen, efter februarimanifestet från den ryska tsaren, 1899, i vilket storfurstendömet Finlands självstyre kraftigt beskars, slipade Sibelius symfonin till att bli det verk av kraft, passion och liv vi känner idag.

När de två utforskande musikerna samverkar i Beethovens fjärde pianokonsert – som verkligen leker och retas med tanken om individen och kollektivet – finns förutsättningarna för konstnärlig laddning av ovanligt slag. Men laddningen uteblev helt i två år efter det att verket skrivits. Ingen pianist i hela Europa hade ork, tid eller vilja att ta sig an något uruppförande av pianokonserten. Beethoven måste nog ändå blivit lite putt av detta; vid den här tiden, 1806, var han hela kontinentens musikaliska guldgosse och redan en av världens mest berömda kompositörer. Till år 1808 låg pianokonsert nr 4 på hans hylla och samlade damm innan det till sist blev Ludwig van Beethoven själv som fick stå som pianist på premiärkvällen. Samma kväll, för övrigt, som han dirigerade sin 5:e och 6:e symfoni.

Och som fantastisk start på kvällen: Richard Strauss svepande och prunkande orkestersvit ur Rosenkavaljeren. De allra flesta beskrivningar av Richard Strauss som person är eniga: han verkar ha varit en intelligent och ganska kylig man med mycket humor; en man som gärna raljerade över samtiden, både när han skrev utmanande verk som den ”galna” operan Elektra eller mindre provocerande verk som Rosenkavaljeren.

Hélène Grimaud är Artist in Residence hos Göteborgs Symfoniker 2017-2018 och Santtu-Matias Rouvali är orkesterns nytillträdde chefdirigent.

Medverkande

DIRIGENT SANTTU-MATIAS ROUVALI
SOLIST HÉLÈNE GRIMAUD, PIANO

Program

R STRAUSS SVIT UR ROSENKAVALJEREN
L V BEETHOVEN PIANOKONSERT NR 4
PAUS
J SIBELIUS SYMFONI NR 1

HÉLÈNE GRIMAUD

Hängiven naturvårdare av vilda djur, medkännande aktivist för mänskliga rättigheter och författare. Franska Hélène Grimauds CV skulle digna av hennes många talanger – även om man skulle bortse från det faktum att hon dessutom är en helt formidabel pianist.

Hélène Grimaud föddes 1969 i Aix-en-Provence och inledde sina pianostudier för Jacqueline Courtin vid det lokala konservatoriet innan hon fortsatte med Pierre Barbizet i Marseille. Hon antogs vid Pariskonservatoriet när hon var bara 13 år och vann första pris i piano tre år senare. Hon fortsatte studera för György Sándor och Leon Fleisher fram till 1987 då hon gjorde sin kritikerrosade debut i Tokyo. Samma år bjöds hon in att spela med Orchestre de Paris av den berömde dirigenten Daniel Barenboim. Detta innebar starten på hennes musikaliska karriär som sedan dess innefattar konserter med de flesta av världens stora orkestrar och ett flertal berömda dirigenter.

Mellan hennes debut med Berlins filharmoniker och Claudio Abbado 1995 och hennes första framträdande med New York Philharmonic och Kurt Masur 1999 gjorde Hélène Grimaud en helt annan debut: hon startade ett vargreservat i norra delen av staten New York. I april 2017 var det premiär för projektet Woodlands and Beyond, ett samarbete mellan Hélène Grimaud och konstfotografen Mat Hennek. Pianisten är också medlem i organisationen Musicians for Human Rights, ett globalt nätverk av musikarbetare som jobbar för mänskliga rättigheter och social förändring.

Hélène Grimaud har skrivit tre böcker. Den senaste, Retour à Salem, kom 2013.

torsdag 8 mars KL 19.00
PRIS: 390 kr

Längd: 2 tim inkl. paus
Plats: Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus