Laddar Evenemang
Göteborgs Symfoniker Schumanns ödesverk med Isabelle Faust

fredag
10 maj 19.00
ORD. PRIS 390 kr Stora salen 2 tim / Paus ARR: Vara Konserthus
Göteborgs Symfoniker Schumanns ödesverk med Isabelle Faust

Isabelle Faust har spelat med ledande orkestrar som Berlins Filharmoniker och Boston Symphony och har av New York Times berömts för sin passion, avväpnande värme och friskhet som avtäcker musikens dolda lyriska väsen.

Nu kommer hon för första gången till Göteborgs Symfoniker för att spela Schumanns violinkonsert, hans sista större verk som skrevs i manisk iver på 13 dagar 1853. Några år senare avled han nedbruten och mentalt försvagad på ett sinnessjukhus. Hustrun Clara beslutade att violinkonserten inte skulle publiceras då den skapats under påverkan av sinnessjukdomen och verket glömdes bort i arkiven fram till uruppförandet 1937.

I dag räknas den till de stora konserterna med sin intensitet och passion, samtidigt som det ruvar en underliggande känsla av sorg och oro även i de stillsamma partierna och de till synes ystra passagerna.

Denna ambivalens går igen i Mahlers femte symfoni med ett adagietto som av många kallas världens ljuvligaste musik. Men även människans övriga känslobehov tillfredsställs – som lycka, vemod, vånda och extas – i denna närmast perfekta ingång till Mahlers musik.

Medverkande Göteborgs Symfoniker Jukka-Pekka Saraste, dirigent Isabelle Faust, violin

Program Schumann Violinkonsert Paus Mahler Symfoni nr 5

Introduktion i Lilla salen kl 17.30. Fri entré. Begränsat antal platser. 

Maten
spelar en
viktig roll.