Laddar Evenemang
Göteborgs Symfoniker
Schumanns ödesverk med Isabelle Faust

Göteborgs Symfoniker
Schumanns ödesverk med Isabelle Faust

Isabelle Faust har spelat med ledande orkestrar som Berlins Filharmoniker och Boston Symphony och har av New York Times berömts för sin passion, avväpnande värme och friskhet som avtäcker musikens dolda lyriska väsen. 

Nu kommer hon för första gången till Göteborgs Symfoniker för att spela Schumanns violinkonsert, hans sista större verk som skrevs i manisk iver på 13 dagar 1853. Några år senare avled han nedbruten och mentalt försvagad på ett sinnessjukhus. Hustrun Clara beslutade att violinkonserten inte skulle publiceras då den skapats under påverkan av sinnessjukdomen och verket glömdes bort i arkiven fram till uruppförandet 1937. 

I dag räknas den till de stora konserterna med sin intensitet och passion, samtidigt som det ruvar en underliggande känsla av sorg och oro även i de stillsamma partierna och de till synes ystra passagerna. 

Denna ambivalens går igen i Mahlers femte symfoni med ett adagietto som av många kallas världens ljuvligaste musik. Men även människans övriga känslobehov tillfredsställs – som lycka, vemod, vånda och extas – i denna närmast perfekta ingång till Mahlers musik. 

Medverkande 
Göteborgs Symfoniker 
Jukka-Pekka Saraste, dirigent 
Isabelle Faust, violin 

Program 
Schumann Violinkonsert  
Paus  
Mahler Symfoni nr 5 

 

Introduktion i Lilla salen kl 17.30. Fri entré. Begränsat antal platser. 

fredag 10 maj KL 19.00
PRIS: 390 kr

Längd: 2 tim inkl. paus
Plats: Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus