Laddar Evenemang
GÖTEBORGSOPERAN
Kärlek på lur – operadubbel med förvecklingar

GÖTEBORGSOPERAN
Kärlek på lur – operadubbel med förvecklingar

I Kärlek på lur bjuds publiken på en härlig helkväll med två korta, komiska operor där kärleken ligger på lur.

I La serva padrona (Pigan som husfru) möter vi den kvicka hushållerskan Serpina. Hon vill komma upp sig i livet, helst genom att gifta sig med sin buttre husbonde. Padrona är en så kallad opera buffa, en komisk opera som förutom det lustiga innehållet kännetecknas av att all text, även dialogen, sjungs. Ursprungligen användes La serva padrona som mellanakt till en större, mer seriös opera, men Giovanni Battista Pergolesis fina musik har sedan länge gjort denna buffa till ett huvudnummer. Verket brukar också räknas som det stycke musik som är den felande länken mellan barocken och klassicismen. Inte dåligt för ett intermezzo! Trots den korta längden valde Pergolesi att dela upp operan i två akter. Kort längd fick också hans eget liv; blott 26 år gammal dog han, 1736, i sviterna av tuberkulos.

Kvällens andra kompositör, Gian Carlo Menotti, levde å andra sidan till 96-års ålder. Den rappa The Telephone är en opera i en akt där tekniken är i vägen när Ben försöker fria till sin Lucy. Hennes telefon avbryter honom hela tiden, men till sist kommer han på hur han ska nå henne. Även detta verk kom till som utfyllnad; när chefen för Ballet Society i New York tackade ja till Menottis tragiska opera, Mediet, bad han också om ett kortare musikdrama för att fylla ut kvällen. Han fick Telefonen, som blev en megasuccé.

Regissör för La serva padrona är Mattias Ermedahl som tidigare regisserat flera uppsättningar på GöteborgsOperan, bl.a. Fridas visor och Jultrad-i-trion, och där han även sjungit en rad stora roller. Mia Ringblom Hjertner, tidigare ansvarig för Unga Opera/drama på GöteborgsOperan och numera konstnärlig chef för Unga Spira i Jönköping, har regisserat The Telephone. Båda operorna sjungs på svenska; La serva padrona har översatts av Carin Bartosch och The Telephone av Nils Castegren.

Program

LA SERVA PADRONA

OPERA BUFFA I TVÅ AKTER AV GIOVANNI B PERGOLESI (1710-1736). LIBRETTO GENNARO A FEDERICO EFTER EN PJÄS AV J A NELLI. SJUNGS PÅ SVENSKA. SVENSK ÖVERSÄTTNING CARIN BARTOSCH.

MUSIKALISK LEDNING JOAKIM KALHED
REGI MATTIAS ERMEDAHL
SCENOGRAFI OCH KOSTYMDESIGN GUNNAR EKMAN
LJUSDESIGN JOAKIM BRINK
UBERTO ÅKE ZETTERSTRÖM
SERPINA CAROLINA SANDGREN
VESPONE DAVID LUNDQVIST
STRÅKKVARTETT UR GÖTEBORGSOPERANS ORKESTER

THE TELEPHONE

KOMISK OPERA I EN AKT AV GIAN CARLO MENOTTI (1911-2007). LIBRETTO AV TONSÄTTAREN. SJUNGS PÅ SVENSKA. SVENSK ÖVERSÄTTNING NILS CASTEGREN.

MUSIKALISK LEDNING JOAKIM KALLHED
REGI MIA RINGBLOM HJERTNER
SCENOGRAFI OCH KOSTYMDESIGN GUNNAR EKMAN
LJUSDESIGN JOAKIM BRINK
LUCY CAROLINA SANDGREN
BEN ÅKE ZETTERSTRÖM
FRANK, PIANISTEN JOAKIM KALLHED

 

tisdag 6 mars KL 19.00
PRIS: 280 kr

Längd: 2 tim inkl. paus
Plats: Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus