Laddar Evenemang
NORRLANDSOPERANS SYMFONIORKESTER
Hosokawa, Sandström & Mozart

NORRLANDSOPERANS SYMFONIORKESTER
Hosokawa, Sandström & Mozart

Mycket har hänt sedan 1841. Då bildades det som i dag är Norrlandsoperans Symfoniorkester som en militär blåsorkester. Stråksektionen kom till 1974 i samband med grundandet av Norrlandsoperan och symfoniorkester blev det av alltihop år 1991. I dag består orkestern av 47 yrkesmusiker varav många även framträder i olika kammarmusiksammanhang. Från och med hösten 2017 är Elim Chan chefdirigent.

Nu möter nytt gammalt och västerländskt japanskt när orkestern äntrar scenen i Vara. Det blir uruppförande av ett pinfärskt verk av hustonsättaren Jan Sandström blandat med musik av den i Sverige aldrig tidigare spelade Toshio Hosokawa från Japan. Dessutom bjuds vi, av den unga solisten Claire Huangci, på Mozarts underbara Pianokonsert nr 24.

Vilhelmina-födde Jan Sandström är världskänd för sina solokonserter (till exempel Motorcykelkonserten) och för sina körstycken. Han är dessutom guldbaggevinnare för bästa originalmusik, ett pris han mottog för sin musik i filmen Sophelikoptern från 2016. I Sandströms verk möts modernitet och autenticitet, humor och allvar. Orkesterverket Solamente Tú handlar om kärlek och titeln betyder ”Bara du”.

Ännu ett för Sverige unikt uppförande sker när orkestern spelar Blossoming II av den japanske tonsättaren Toshio Hosokawa. Sedan 1998 är han Composer in Residence hos Tokyo Symphony Orchestra och verket Blossoming II skrev han 2007. I sin musik skapar Hosokawa spännande möten mellan den västerländska, moderna konsten och den japanska, traditionella kulturen.

Kvällens konsert avslutas med Pianokonsert nr 24 från 1786 av Mozart, en av endast två pianokonserter mästaren valde att förlägga i moll (den andra är nummer 20). Just 24:an är faktiskt skriven i komplex demonisk c-moll och betraktas som mycket avancerad för pianister att spela. New Yorkfödda Claire Huangci lär få visa varför hon är ansedd som en av världens främsta pianister.

Medverkande

DIRIGENT ELIM CHAN
SOLIST CLAIRE HUANGCI, PIANO

PROGRAM

T HOSOKAWA BLOSSOMING II
J SANDSTRÖM SOLAMENTE TÚ – BARA DU
W A MOZART PIANOKONSERT NR 24

CLAIRE HUANGCHI

Världspianisten och kollegan Vladimir Krainev har kallat henne ”världens snabbaste fingrar”, men det är inte enbart Claire Huangcis snabbhet som gett henne den berömmelse hon innehar idag. Kinesisk-amerikanskan besitter också en unik förmåga att plocka fram intensiv stämning och känsla ur ett verk; kvickheten och dynamiken blir mer än effekter – de blir verktygen som gör hennes tolkningar verkligt trollbindande.

– När jag går upp på scenen försöker jag hålla sinnet rent och tomt, säger Huangci själv. Jag lyssnar mer än tänker. Alla förberedelser är redan gjorda, under repetitionerna, och när själva konserten sker handlar det om att skapa oväntade och magiska ögonblick.

Ett sådant oväntat – om än kanske inte magiskt – ögonblick ägde rum första gången Claire Huangci spelade inför publik. Som sjuåring skulle hon debutera på scen, inför sin skola, med Muzio Clemetis Sonatina. Mitt i stycket fick den lilla pianisten total blackout och glömde helt bort hur stycket gick fortsättningsvis! Det hela slutade med att mamma Huangci fick komma upp på scenen med noterna och därefter slutförde Claire konserten till stora applåder.

Det var Chopins musik som gav Huangci det konstnärliga genombrottet när hon 2009 vann första pris vid Internationella Chopin-festivalen i Darmstadt, samt 2010 på en Chopin-tävling i Miami. Sedan dess har hon bevisat sin stora mångsidighet genom att hålla sig med en ovanligt bred repertoar som inkluderar ett stort antal samtida verk. Claire Huangci framträder både solo och som en del av internationella orkestrar.

 

fredag 16 februari KL 19.00
PRIS: 390 kr

Längd: 1 tim 45 min inkl. paus
Plats: Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus