Laddar Evenemang
Uppsala kammarsolister
Tacksägelse

– Att spela Beethoven är lite grann som för teatern att spela Shakespeare. De är klassiska verk, samtidigt får det inte bli mossigt eller för konservativt.

Orden är Klara Hellgrens. Hon är en av tre violinister i Uppsala Kammarsolister, och hennes ord beskriver på ett tydligt sätt inställningen ensemblen har till sina konserter under 2017-2018. Uppsala Kammarsolister är en av Sveriges främsta stråkensembler och när musikerna nu besöker Vara, gör de det med ett program där historia möter nutid. I programserien kommenteras Beethovens sista, spännande stråkkvartetter med lika spännande och nyskrivna verk av sex svenska kompositörer. Varje konsert i programmet bär en kort rubrik som beskriver olika känslolägen i Beethovens musik och rubriken för kvällen i Vara lyder, kort och gott: ”Tacksägelse”. Klara Hellgren igen:

– Vi ville sätta nytt ljus på Beethovens verk och skapa en dialog med samtiden. Därför har vi beställt verk från nutida tonsättare som får ge sin tolkning, sitt svar på Beethovens musik. Det blir något av en kalejdoskopisk effekt. Musiken speglas på olika sätt, genom oss och genom nutida kompositörer, och även andra äldre tonsättare.

Konsertprogrammet flätas ihop med kommentarerna till en väv där det djupt personliga möter samhälleliga strömningar och händelser, där historia möter nutid och där musiken får ett helt eget, unikt uttryck. I Vara-konserten Tacksägelse tolkar tonsättaren Mats Larsson Gothe Beethovens stråkkvartett op 132. Larsson Gothe är sedan 1995 verksam som tonsättare på heltid och har komponerat i de flesta genrer. Här kan nämnas kammaroperan Blod – en vampyropera i vår tid, ett flertal orkesterverk, kammarmusik samt en serie solokonserter (bland annat en Violinkonsert från 2001, skriven för Nils- Erik Sparf, medlem av ensemblen).

Som komplement spelas inledningsvis det förkrossande vackra Andante quasi Allegretto-delen (här kallad Adagio), den långsamma satsen, ur Anton Bruckners stråkkvintett i F-dur. Bruckner skrev inte så många kammarsttycken och denna stråkkvintett är en av få som ligger på repertoarerna.

Förutom Klara Hellgren på violin består Uppsala Kammarsolister av Nils-Erik Sparf, violin, Bernt Lysell, violin, och Erik Wahlgren, cello.

 

Program

Beethoven - Molto adagio ur stråkkvartett nr 8, op. 59
Mats Larsson Gothe - In modo lidico (Ein Heiliger Dankgesang)
Paus
Beethoven - Stråkkvartett nr 15, op. 132

MEDVERKANDE

NILS-ERIK SPARF VIOLIN
KLARA HELLGREN VIOLIN
BERNT LYSELL VIOLIN
PER NYSTRÖM CELLO

torsdag 22 mars KL 19.00
PRIS: 280 kr

Längd: 1 tim 30 min inkl. paus
Plats: Stora salen
Arrangör: Vara Konserthus