Till innehåll på sidan

Ann-Sofie Söderqvist

Tonsättaren Ann-Sofi Söderqvist är Composer in Residence 2023-2024. Hennes uppdrag är att komponera ny musik åt vårt storband Bohuslän Big Band.

Porträttbild av Ann-Sofi Söderqvist.

Vem är Ann-Sofi Söderqvist?

Ann-Sofi Söderqvist är känd både som tonsättare och jazzmusiker. De senaste 15 åren har hon skrivit ett stort antal beställningsverk och arrangemang för både storband, kör, symfonisk blåsorkester och symfoniorkester. Inte minst till Kungliga Filharmonikerna inför Riksdagens högtidliga öppnande och till Nobelkonserter. Hösten 2023 ledde hon även Radiojazzgruppen i ett nyskrivet verk.

År 2011 grundade hon Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra som släppt tre hyllade skivor och blivit nominerade till en Grammis. Ann-Sofi Söderqvists musik kännetecknas av sin breda känslomässiga räckvidd och sitt kraftfulla uttryck, och den har fått uppskattning från både lyssnare och musikkritiker. Hon har blivit hyllad för sin nyfikenhet och sitt utforskande musikaliska sinne. Dessa karakteristiska drag kommer också att återspeglas i hennes nya verk i Bohuslän Big Bands händer.

Komponerar ett nytt verk åt Bohuslän Big Band

Ann-Sofi Söderqvist har i uppdrag är att komponera ny musik åt vårt storband Bohuslän Big Band. Verket, som fått namnet Seasons, får sitt uruppförande under våren 2024 och följs av en turné.

Det nyskrivna instrumentala material som hon skriver för storbandet kommer att ha ett övergripande tema men vara uppdelat i sektioner. I varje del får huvudsolisterna rum för samspel med orkestern.

Konserten är inte bara fylld av jazzens magi utan utforskar också ett brett spektrum av känslor. Det är också en chans att uppleva två av de mest framstående inom sin genre. Bohuslän Big Bands unika uttryck i samklang med Ann-Sofis förmåga att skapa dynamisk musik gör konserten till en minnesvärd upplevelse.

Projektet genomförs med stöd från Kulturrådet.

"När jag blev tillfrågad Composer in Residence kändes det både spännande och utmanande. Det ska bli roligt att lära känna orkestern lite närmre och lyfta fram de olika medlemmarna med allt vad de har att ge till musiken. Ett givande och tagande mellan kompositör och musiker."

/ Ann-Sofi Söderqvist