Till innehåll på sidan

Artist in Residence

Med residensverksamheten inleder vi spännande samarbeten med artister, kompositörer och koreografer. Tillsammans sätter vi ny scenkonst i strålkastarljuset.

Två dansare på ett stort golv med grafiska projektioner.

Vad innebär Artist in Residence?

Vår residensverksamhet, eller Artist in Residence, innebär att en artist, kompositör, koreograf eller ett kompani får i uppdrag av Vara Konserthus att utforska och prova sin konstnärliga idé. Det kan vara att skriva ett nytt verk, ta fram en ny scenkonstproduktion eller att vara konstnärlig ledare för ett projekt.

Residensprojektet pågår under en bestämd tid och resulterar vanligtvis i en helt ny föreställning eller konsert som oftast har premiär på Vara Konserthus. Många av produktionerna går sedan på turné runt om i Sverige.

Vi tar rollen som producerande scen

Vara Konserthus är till stor del en gästspelscen, men med vår residensverksamhet tar vi rollen som en producerande scen. Detta är ett sätt för oss att skapa konstnärlig utveckling och en möjlighet för publiken i Vara att uppleva ny, spännande scenkonst på hemmaplan. Konserthusets residensverksamhet är en del av uppdraget från Västra Götalandsregionen och en viktig del i samarbetet med det fria kulturlivet.

Residens i samspel med Bohuslän Big Band

Residensverksamheten är även viktig för vårt storband Bohuslän Big Band. Vi samarbetar då med kompositörer, arrangörer eller dirigenter. I dessa fall benämner vi våra residensartister som Composer in Residence eller Conductor in Residence. Syftet med dessa samarbeten är att skapa konstnärlig utveckling för storbandet.

Två cirkusartister varav den ena hänger ned från taket framför en vägg i blått och lila

Artist in Residence (2023-2024)

Apocalyptic Circus och Cirk-L

Cirkuskompanierna Apocalyptic Circus och Cirk-L är nya Artist in Residence på Vara Konserthus och skapar en lustfylld och komisk cirkusföreställning riktad mot barn och unga. Föreställningen "Marianne och jag" har premiär hösten 2024.

Apocalyptic Circus och Cirk-L
Porträttbild på Ann-Sofi Söderqvist.

Composer in Residence (2023-2024)

Ann-Sofi Söderqvist

Prisade tonsättaren Ann-Sofi Söderqvist är Composer in Residence. Hennes uppdrag är att komponera ett helt nytt verk åt vårt storband Bohuslän Big Band. Verket har fått namnet Seasons och har premiär på Vara Konserthus våren 2024.

Ann-Sofi Söderqvist
Porträttbild på David Huang vid ett piano.

Artist in Residence (2019-2025)

David Huang

Pianisten David Huang är en av Sveriges mest efterfrågade solister. Han brinner för att sprida den klassiska musiken till ny och ung publik samt förändra normerna för hur klassisk musik upplevs. Som Artist in Residence har han i uppdrag att utveckla kammarmusiken på konserthuset.

David Huang
Fyra dansare i rörelse framför en tegelvägg, två gående dansare och två i rullstol.

Artist in Residence (2023-2024)

Danskompaniet Spinn

Danskompaniet Spinn är ett integrerat danskompani. Deras uppdrag som Artist in Residence är att ta fram en dansföreställning riktad mot barn samt utveckla konceptet Relaxed Performance på Vara Konserthus.

Danskompaniet Spinn
Porträttfoto på Vince Mendoza.

Conductor in Residence (2021-2024)

Vince Mendoza

Amerikanske Vince Mendoza är en internationellt aktad dirigent och en flitigt anlitad arrangör. Hans uppdrag är att under utvalda produktioner vara konstnärlig ledare, gästdirigent och arrangör för vårt storband Bohuslän Big Band.

Vince Mendoza

Tidigare Artist in Residence