Till innehåll på sidan

Art of Spectra

Art of Spectra var Artists in Residence på Vara Konserthus under 2022. De skapade mulitverket ”In your head” som är specialgjort för Sparbanken Blackbox.

Fyra dansare med starka uttryck. En i luften som är på väg att fånga den andre.

Vilka är Art of Spectra?

Art of Spectra är ett gränsöverskridande scenkonstkompani som grundades 1998 av koreografen och musikproducenten Peter Svenzon. Kompaniet leds sedan 2000-talet av Peter tillsammans med Ulriqa Fernqvist, båda med bakgrund inom musik och dans. Kompaniet arbetar främst med dans, men även med musik, teater, film och visuell konst.

Läs mer på Art of Spectras hemsida

"Jag utgår ofta väldigt mycket från själva rummet när jag koreograferar. Det är en viktig del i inspirationen. När jag såg blackboxen kände jag direkt att här vill man göra något."

/ Peter Svenzon, grundare av kompanier Art of Spectra.

Ulriqa och Peter glada framför scenbygge i Sparbanken Blackbox.

Ulriqa Fernqvist och Peter Svenzon leder kompaniet Art of Spectra.

Ett multiverk skapat för Sparbanken Blackbox

Art of Spectra har under sin tid som residensartister skapat ett specialgjort verk för Sparbanken Blackbox. Precis som många av Art of Spectra's tidigare verk innehöll även ”In your head” många olika konstformer. Föreställningen bjöd på en extraordinär visuell upplevelse med användning av projektioner och scenkonst.

En publik i rörelse

Publiken uppmanades att inte sitta still på en gradäng under föreställningen, i stället fick de röra sig runt i olika delar av blackboxen för att uppleva verket från olika perspektiv och platser.

Upplägget för "In your head" begränsade publiken till 50 personer per föreställning. Utöver två föreställningar för skolor erbjöds Varapubliken sex tillfällen att uppleva en unik kombination av klassisk musik, jazz, skådespel, elektronisk pop och körsång, tillsammans med modern dans och visuella konstuttryck. Dessa föreställningar ägde rum mellan den 13 och 16 oktober 2022.

Internationella och lokala artister

På scen var det totalt 45 medverkande, både internationella artister och lokala artister från Västra Götaland. Unga och gamla, amatörer och professionella. Verket inkluderade framträdanden av professionella dansare men också skådespelare som framförde texter. Bandet KÅRP, en kör bestående av elever från Academy of Music and Business, en häst och en syjunta från Röda Korset deltog också i föreställningen

In your head hade urpremiär på Vara Konserthus 13 oktober 2022.

Bilder från föreställningen

Medverkande