Till innehåll på sidan

Danskompaniet Spinn

Danskompaniet Spinn är Artist in Residence på Vara Konserthus under 2023-2024. I sitt residens skapar de ett dansverk riktat till barn samt utvecklar konceptet Relaxed Performance.

Fyra dansare mot en tegelvägg. Två står upp och två sitter i rullstol.

Vilka är Danskompaniet Spinn?

Danskompaniet Spinn grundades år 2010 av den konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg. De är ett internationellt danskompani som samarbetar med svenska och internationella koreografer och tonsättare. De utforskar gränserna inom danskonsten och involverar dansare med och utan funktionsvariationer i sina verk.

Veera Suvalo Grimberg har en speciell koppling till Vara sedan tidigare. Hon var Sveriges första Stadskoreograf i Vara Kommun mellan åren 2004-2007 och genomförde en mängd kreativa projekt, inklusive oväntade dansframträdanden i matbutiker, workshops på skolor och förskolor, och mycket mer.

Genom åren har Spinn skapat storslagna produktioner som hyllats både i Sverige och internationellt. De har länge varit en banbrytande kraft, särskilt med sin inkluderande approach som involverar dansare med och utan funktionsvariationer. Det handlar helt enkelt inte om hur många piruetter du kan göra, utan vad du vill säga med den piruett du gör!

Projekt under residensperioden

Svansen – ny scenföreställning

Under 2023 inledde Spinn ett samarbete med oss på Vara Konserthus kring en produktion riktad till barn. I samarbetet ingår också den välrenommerade koreografen Minna Krook. Produktionen som fått namnet ”Svansen” kommer att visas för Vara kommuns samtliga förskolor. Föreställningen har premiär på Vara Konserthus våren 2024 och går sedan på turné.

Relaxed Performance

Under residenset kommer danskompaniets konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg också ta fram en relaxed performance-produktion som riktar sig till flera målgrupper. Relaxed Performance är ett konsertformat där alla är välkomna att ta till sig musiken på sitt eget sätt – det finns möjligheter att röra sig runt, dansa, sjunga eller bara lyssna.