Till innehåll på sidan

David Huang

Pianisten David Huang brinner för att sprida klassisk musik till ny publik. Som Artist in Residence arbetar han med att utveckla konserthusets kammarmusikprogram.

David Huang sitter vid ett piano.

Vem är David Huang?

David Huang är en av Sveriges mest efterfrågade pianosolister och är regelbunden gäst hos de ledande symfoniorkestrarna i Sverige och Europa. David fick sitt första stora genombrott i 2012 när han vann prestigefyllda Vera Lotar-Schevchenko International Piano Competition i Yekaterinburg. Han har också varit Sveriges Radio P2:s Artist in Residence.

David Huang har tidigare jobbat med olika projekt som tillgängliggör klassisk musik för den ovana lyssnaren. Under 2016 var han bland annat med och grundade det mycket uppmärksammade konceptet Första parkett – en konsertserie där Europas bästa unga kammarmusiker möter den bästa sortens hemmafest. David har också tillsammans med Christian Karlsen startat festivalen Gränslandet – en symfonisk fest där publiken serveras klassisk musik i nattklubbsmiljö.

Uppdrag att utveckla kammarmusiken

David Huangs uppdrag hos Vara Konserthus är att utveckla den klassiska kammarmusiken. Under sin tid som residensartist har han genomfört en mängd projekt, idéer och konserter.

The Extended Clarinet (2020)

I konserten The Extended Clarinet samarbetade Huang med klarinettisten Magnus Holmander. Idén bygger på ett forskningsprojekt där man undersökt hur man med hjälp av sensorer kan känna av musikers rörelser och förstärka musikupplevelsen genom ytterligare en dimension, ”Music in Motion”. Magnus och David byggde ett program med nyskriven kammarmusik utifrån detta. Modern teknologi med musik, magi och rörelse.

Dreams of Pianos (2021)

I konserten Dreams of Pianos fick publiken uppleva klassisk musik liggandes på yogamattor och i soffor – allt för att bryta konventioner och utmana sättet att njuta musik på! Konserten gavs i Sparbanken Blackbox, och det flexibla scenrummet skapade möjligheter för publiken att uppleva musiken på det sättet den ville – sittandes, ståendes, liggandes eller varför inte gåendes. I samband med konserten gavs också ett yogapass för att komma i stämning.

Två flyglar (2022)

David har också framfört en fyrhänt improvisation i konserten Två flyglar där han tillsammans Carl Bagge blandade klassisk musik med jazz. En intim och levande konsert där avståndet mellan solister och publik krympte i takt med att musiken skapades i nuet. David med sin strikta klassiska pianoskolning och Carl som är en van improvisationsmusiker möttes i spontanitet. Ett bra exempel på hur samma instrument kan tala olika språk i en kittel av klanger och uttryck som ingen upplevt tidigare – eller får chansen att göra igen.

Bubbel, Brie & Barock (2022)

David Huang var konstnärlig ledare för konsertupplevelsen "Bubbel, brie och barock". Konserten genomfördes i Vaner Ateliers lokaler i Lidköping. Bland varsamt handplockade vintagemöbler och unika inredningsdetaljer från Europas alla hörn framförde göteborgsbaserade Odd Size 1600-talsmusik. Publiken bjöds på bubbel och kunde njuta av ost och dryck i en spännande miljö – och samtidigt vara på konsert.

Konstnärlig ledare för Vara Konserthus Jubileumsfestival (2023)

Som en del av sitt residens var David Huang konstnärlig ledare för Jubileumsfestivalen för att uppmärksamma konserthusets 20-årsjubileum.

Tidigare produktioner