Till innehåll på sidan

13 sep 2023

Ann-Sofi Söderqvist ny Composer in Residence för Bohuslän Big Band

En leende Ann-Sofie Söderqvist med ena handen under hakan. I bakgrunden visas notblad.

Prisade tonsättaren Ann-Sofi Söderqvist är ny Composer in Residence hos Vara Konserthus. Hennes uppdrag är att komponera ett helt nytt verk åt Bohuslän Big Band.

Verket, som fått namnet Seasons, utgår från naturens skiftningar och människans inre tillstånd. Uruppförandet sker i hos oss till våren och följs av en turné.

– När jag blev tillfrågad Composer in Residence kändes det både spännande och utmanande. Det ska bli roligt att lära känna orkestern lite närmre och lyfta fram de olika medlemmarna med allt vad de har att ge till musiken. Ett givande och tagande mellan kompositör och musiker. Ser mycket fram emot detta, hälsar Ann-Sofi.

Det instrumentala stycket kommer att ha ett övergripande tema men vara uppdelat i sektioner där huvudsolister får rum för samspel med orkestern i varje del.

Den stora emotionella spännvidd och intensitet som präglar kompositören och musikern Ann-Sofi Söderqvists musik har väckt gehör hos både publik och kritiker, och hyllats för sin nyfikenhet och utforskaranda. Kännetecken som också kommer att speglas även i detta verk:

– I mitt arbete som kompositör jobbar jag ofta med ett stort känsloregister, från det svagaste till det kraftfullaste uttryck, och så blir det även i detta nya samarbete. De eviga teman jag bär med mig är närheten till naturen, fred och empati. Musiken står naturligtvis på egna ben, har sitt eget existensberättigande bara i sin kraft av att vara musik, men dessa värden är min klangbotten, säger hon.

Ann-Sofi Söderqvist i en grå kavaj. I bakgrunden ses vita statyer.

Ann-Sofi Söderqvist ska skriva ett nytt verk åt Bohuslän Big Band. Foto: Pelle Piano.

De senaste 15 åren har Söderqvist skrivit ett stort antal beställningsverk och arrangemang för både för storband, kör, symfonisk blåsorkester och symfoniorkester. Bland annat till Kungliga Filharmonikerna inför Riksdagens högtidliga öppnande och till Nobelkonserter. I höst leder hon även Radiojazzgruppen i ett nyskrivet verk. 

Samarbetet med Bohuslän Big Band startar nu i augusti och under hösten kommer Ann-Sofi att genomföra workshopdagar med storbandet. Repetitioner pågår under vintern och uruppförandet sker i mars och följs av en planerad turné. 

– Vi är väldigt tacksamma att Kulturrådet valt att stötta detta. Det ger oss möjligheten att förverkliga ett spännande samarbete och främja och utveckla arbetet. Vi ser fram emot att dela detta verk med en bredare publik under den kommande turnén, säger Bohuslän Big Bands orkesterchef Eric Brandström-Arellano.

Om Ann-Sofi Söderqvist

Ann-Sofi Söderqvist är mest känd för publiken som tonsättare men har också en bakgrund som jazzmusiker på trumpet och flygelhorn. Förutom som musiker är hon också verksam som kompositör och arrangör och har tidigare varit lärare vid Kungliga Musikhögskolan. 

2011 bildade hon Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra som sedan dess spelat på flertalet av Sveriges jazzscener. Storbandet har sedan dess även spelat in tre skivor som lovordats och grammisnominerats

Hon har varit konstnärlig ledare för Jazzverk, en internationell kompositionstävling för storbandsmusik och 2012 tilldelades hon ”Medaljen för tonkonstens främjande” av Musikaliska Akademien. Hon har också bland annat samarbetat med Stockholms Blåsarsymfoniker och den prisbelönade kören VoNo som senast förra året uruppförde ett verk av Söderqvist. 

Projektet genomförs med stöd av Kulturrådet.

Dela