Till innehåll på sidan

30 april 2024

Dansens dag firades på Vara Konserthus

Dansare klädda i rött på scenen

Igår firades Dansens dag på Vara Konserthus och elever från olika dansutbildningar intog scenen för att visa upp sin talang. Dagen var en del av det årliga firandet av danskonsten världen över.

Hela huset fylldes av dansentusiaster på, bakom och framför scenerna. Publiken fick se elever frånAlströmergymnasiet i Alingsås, Katedralskolan i Skara och Balettakademien i Göteborg uppträda.De visade egna koreografier och andra koreografers material och bjöd på en stor palett av dansstilar, färgad med musik, rytm och mycket känslor.

Den årligen återkommande dagen är en chans för eleverna att visa upp sig och prova på att jobba med dans i en professionell miljö med riktigt ljud, ljus och inte minst: inför publik.

Dans i fokus

Vara Konserthus har i uppdrag från Västra Götalandsregionen att främja och tillgängliggöra dans.Genom samarbete med olika dansutbildningar och ett stort utbud av evenemang, är Vara Konserthus en stark kraft i att främja dansen som konstform.

Helena Helén, producent för både dans- och barn och unga-verksamheten vid Vara Konserthus:

– Vi har avtal med flera dansutbildningar så att deras studenter får chans att se dansföreställningar varje säsong, förklarar hon. Det är samma elever som stop på scen under Dansens dag. Vi ger också plats på scen till barn och unga i andra sammanhang. Det är ett hedersamt uppdrag att få möjliggöra, och sprida dans som konstform, både för vår publik och utövande danskonstnärer.

Dansens dag firas över hela världen

Vara Konserthus firande av Dansens dag är en del av ett internationellt firande av dansen som konstform. Varje år den 29 april samlas dansentusiaster världen över för att fira en internationell temadag som förenar människor genom rörelse och uttryck. Unga och gamla, amatörer och proffs, uppmärksammar glädjen i att få dansa; folkdans, sällskapsdans, balett, hiphop och alla andra former som dans kan ha.

Dansens dag etablerades 1982 av International DanceCommittee, ITI-Unesco, och infaller årligen 29 april. Anledningen till att just detta datum valdes är att det var den franske dansören och balettmästaren Jean-Georges Noverres födelsedag.

Dela