Till innehåll på sidan

20 april 2023

Bohuslän Big Band hyllar Hollywoods filmmusik med Göteborgs Symfoniker

Tre musiker framför en röd bakgrund. En trumpetare till höger, en saxofonist i fokus i mitten och en violinist tillhöger.

I konserten Jazz on film gör Bohuslän Big Band ett unikt samarbete med Göteborgs Symfoniker under ledning av dirigenten Vince Mendoza. Tillsammans med amerikanske stjärnsaxofonisten Joe Lovano framför konstellationen i april 2024 oförglömlig filmmusik från förr.

I konserten möts svensk och amerikansk västkust när Göteborgs Symfoniker tillsammans med Bohuslän Big Band och dirigenten Vince Mendoza tar publiken tillbaka till filmmusikens guldepok. I 50- och 60-talets Hollywood gjordes filmer med odödliga soundtrack som ofta skrevs av giganter som Miles Davis, Herbie Hancock, Quincy Jones, Michel Legrand och Duke Ellington. Det är dessa som är navet i Jazz on film.

Vad hade kampen mellan snutar och gangsters varit i thrillern The French Connection utan Don Ellis musik? Samma täta spänning skapade Duke Ellington i Analys av ett mord och Miles Davis toner lyfte fransk Nya vågen-film till nya höjder. Musiken spelade ingen biroll. Den hade en självklar plats och är därför värd att uppmärksamma.

Detta är första gången som en konsert av detta slag med liknande konstellation tagits fram och Ann Kjellson producent på Vara Konserthus, är förväntansfull:

"Det känns otroligt kul att var med och genomföra detta. Det blir det bästa av två världar när film och musik möts på detta vis."

/ Ann Kjellson, producent på Vara Konserthus

Storband och symfoniorkester möts på scen

Gästdirigent och arrangör Vince Mendozas, född 1961 i Connecticut, är en högt aktad dirigent och en flitigt anlitad arrangör. Hans verk hörs på flertalet kritikerhyllade inspelningar av artister som Björk, Chaka Khan, Al Jarreau, Elvis Costello, Robbie Williams, Sting och Joni Mitchell. Han har vunnit sex av sina tjugofem Grammy-nomineringar och inspirerat en hel generation musiker. Med start 2022 är han Conductor-in-Residence, gästdirigent, hos Bohuslän Big Band med flertalet gemensamma produktioner som genomförs under en tvåårsperiod. Han gästade senast Vara Konserthus 2022 med konserten Nordic Jazz.

Göteborgs Symfoniker består av 109 musiker som drivs av kärleken till musiken och viljan att ge dig en alldeles makalös upplevelse. Den passionen och ambitionen gör att Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, kan tävla med världens främsta orkestrar. Orkestern spelar omkring 100 konserter varje år i Göteborgs Konserthus, tillsammans med internationella stjärndirigenter och världsledande solister. På programmet står klassiska kompositörer blandat med ny musik av nutida tonsättare, soundtrack och spännande genremixer.

Bohuslän Big Band är en del av Vara Konserthus och ett av Sveriges mest framstående storband som även de har haft en rad framgångsrika samarbeten med internationella jazzgiganter: Gregory Porter, Carla Bley, Christian McBride, Maria Schneider, Danilo Pérez, Nils Landgren – och inte minst Vince Mendoza.

Dela