Till innehåll på sidan

30 aug 2023

Matilda Fleberg – koreografi för både catwalk och konserthus

Svartvit närbild på koreografen Matilda Fleberg, hon ler och har en höjd blick.

Matilda Fleberg är en framstående svensk koreograf och kreatör. Hennes arbete blandar individualitet med samhörighet till en cocktail av känsloladdad berättarkonst. 7 november kommer hennes hyllade föreställning Zirkonen till Vara Konserthus.

Fleberg har gjort avtryck internationellt med bland annat sina kampanjer för modehuset Dior, bidragit till framgångsrika TV-produktioner som ”The Voice” och ”Eurovision Song Contest” och satt stämningen på modeveckor. Hennes koreografiska talang har också resulterat i arbete med musikvideor och liveframträdanden av olika artister.

Med sitt kompani samarbetar hon över konstnärliga gränser och skapar spännande möten mellan dans, film, foto och musik. Med en passion för att utforska nya uttrycksformer fortsätter Matilda att inspirera och forma landskapet för samtida koreografi.

Idag driver hon bland annat Fleberg Studios, Fleberg Agency och Fleberg Dance Company och är verksam inom nära på allt som har med dans att göra. 

En tidsresa tillsammans med VAZ

I föreställningen Zirkonen väntar en imponerande dans- och musikupplevelse där dåtid och framtid blandas med dans och levande musik. För musiken står VAZ, producent- och artistduon bestående av systrarna Cecilia och Jenny Vaz. Deras unika elektroniska musik kombinerar hypnotiska rytmer och körsång med influenser från Sverige, Kap Verde och blandar med nordisk melankoli. 2019 var duon kapellmästare i SVT-programmet ”På Spåret”.

Tillsammans med Matilda Fleberg har de skapat en tidsresa från en utopisk värld till en dystopisk apokalyps där fyra musiker framför elektronisk musik som vävs samman med fyra dansares rörelser.

– Jag ser fram emot dansföreställningen, säger producentchef Sara Törn. Den har sålt slut på Dansens Hus i Stockholm flera dagar i rad. Matilda är en koreograf som pendlar mellan den moderna dansen och populärkulturens tik tok och musikvideokoreografier.

Direkt efter föreställningen erbjuds publiken en möjlighet till ett eftersamtal. Ensemblen kommer att dela med sig av sina erfarenheter från arbetet med föreställningen, och du får möjlighet att ställa frågor.

Sneak peek på föreställningen

Provlyssna på musikduon VAZ

Dela