Till innehåll på sidan

1 feb 2024

Krönika: Petra Kloo: Kulturens värde för Skaraborg

Petra Kloo sitter en lila soffa framför en grå vägg och ler in i kameran

På Vara Konserthus, mitt ute på slätten, möter människor sig själva och varandra i upplevelser av konst och kultur. Dans, teater, cirkus och musik i alla former fyller huset nästan alla dagar, och väcker nyfikenhet, förundran, bygger gemenskap.

För 20 år sedan föddes en galen idé, att bygga ett konserthus i en ort med endast 4000 invånare. Idén blev verklighet och konserthuset en succé och sedan dess har huset varit viktigt för Varas tillväxt och utveckling. Konserthuset har inte bara lockat besökare från Vara och Skaraborg, vi har lyckats sprida ordet om en spännande scenkonstarena och en ovanlig plats bredare ändå. Då vi skickade ut en fråga till slumpvis utvalda personer och bad dem nämna en scenkonstarena hamnade Vara Konserthus på en sjätte plats. Mellan stockholmsstorheter som Friends Arena och Avici Arena placerar sig ett konserthus i den lilla orten Vara.

Konsten väcker vår fantasi. Den förflyttar oss till andra platser och tider, ger nya perspektiv och hjälper oss tolka världen omkring oss. Den öppnar våra sinnen, röjer kanalen till våra känslor och får oss att landa, närvarande i nuet. Precis som den lilla pojken i publiken, som strålar av glädje när han får uppleva teater tillsammans med sina klasskamrater, eller kompisgänget som hoppar i takt till musiken, tillsammans på en efterlängtad konsert.

"Ögonblick av gemenskap och glädje, i kulturen finns kraft att förena och berika våra liv"

Kulturen kan också utveckla våra färdigheter och rusta oss för framtiden. Genom våra satsningar på unga, ungdomsstorbandet Next Generation Big Band, dans- och musiklägret Rytma, erbjuder vi barn och unga möjligheten att utveckla sitt eget skapande. I ett meningsfullt sammanhang ges unga verktyg att uppfylla sin potential, drömma stort och tro på framtiden.

Kulturen kan hela och läka, den får oss att må bra då den ger världen omkring oss en mening. Ändå frågar vi oss vad kulturen får kosta, vilket ekonomiskt värde den har ur ett samhällsutvecklingsperspektiv. Kulturens värde kan inte mätas i pengar. Ekonomi kan aldrig vara målet endast medel för ett rikt och mångfacetterat kulturliv. Kulturen är ju själva grunden för mänsklighet, genom den förhåller vi oss till varandra och till världen runtomkring. Utan kultur inget samhälle att utveckla. Så låt oss vårda och uppskatta den för dess stora rikedom och outsinliga möjligheter till liv för var och en av oss.

Dela