Till innehåll på sidan

9 jan 2024

Intervju: Musikalstjärnan Petra Nielsen återvänder till scenen

Petra Nielsen står med armarna i kors framför en svart bakgrund och ler in i kameran

Petra Nielsen, en av Sveriges främsta musikalartister och skådespelare, tar nu steget tillbaka till rampljuset med föreställningen Petra – ett liv på scenen. En personlig resa som tar publiken genom hennes långa karriär i både framgångar och motgångar. Vi passade på att ställa några frågor inför det att föreställningen kommer till Vara 18 februari.

Petra Nielsen syntes på bioduken första gången som treåring och har sedan dess haft en lång karriär i nöjesbranschen. Hon är utbildad vid Balettakademin, har medverkat i Melodifestivalen och haft stora roller i en lång rad musikaler, teaterföreställningar och film- och tv-produktioner. Ett brett CV med många titlar.

Vad ser du dig själv främst som?

– Jag ser mig själv som både skådespelare och artist. 

Vilka ser du själv som dina viktigaste roller hittills i karriären?

– Min så kallade peak i karriären var ju självklart när jag blev erbjuden huvudrollen som Roxie i musikalen Chicago som jag senare spelade på West End i London och på Broadway i New York. Det är en av alla saker jag kommer att berätta om hos er.

Den här nya föreställningen handlar ju om dig själv. Är det en konstig sits att som skådespelare agera som sig själv?

– Att göra en föreställning om sig själv är egentligen inget konstigt men det kräver en del av mig då jag är ensam på scenen hela tiden. Det är ju många små historier med andra inblandade som jag gestaltar med både röst och kropp. Även olika rollkaraktärer som jag har gjort under min karriär dyker upp. 

Hur skiljer det sig åt jämfört med en klassisk roll?

– Om jag ska göra en klassisk musikalroll, som exempelvis Anita i West Side Story, så har jag ju en hel ensemble och orkester med mig och dessutom finns ett färdigt manus att följa. Här har jag och Hans skrivit själva under en treårsperiod. Det blir känsligare när det ska handla om mig själv. Det är en balansgång.

"Det blir en smaskig föreställning med dels roliga minnen men också tuffa och svåra minnen. Vi har byggt min historia med mycket humor och värme"

Hans Marklund är en av Sveriges mest anlitade regissörer, manusförfattare och koreografer som arbetat med de allra största artisterna i Sverige. Han har också varit regissör för bland annat Melodifestivalen och Allsång på Skansen. Tillsammans har han och Petra tagit fram föreställningen.

Hur har ni arbetat fram föreställningen, har ni till exempel haft några förlagor som ni inspirerats av?

– Vi har inte haft några direkta förlagor, utan utgått från mig och saker som jag varit med om. Det jag kan se redan när jag och Hans började med det här projektet är väl att jag förundras över av hur mycket jag har gjort under åren.

Har det varit tungt att öppna dörren till vissa saker?

– Jag kommer inte ha med allt men det blir en smaskig föreställning med dels roliga minnen men också tuffa och svåra minnen. Vi har byggt min historia med mycket humor och värme. Det behövs nu när det blåser kallt på vårt lilla jordklot.

Vad har du mer på gång framöver?

– Tanken är att jag ska köra den här föreställningen ett tag framöver runt om i vårt avlånga land. 

Petra Nielsen – Ett liv på scenen spelas på ett antal utvalda orter under våren. Till Vara Konserthus kommer föreställningen 18 februari.

Ta mig till evenemanget!

Dela