Till innehåll på sidan

15 maj 2023

Vara Konserthus firar sitt 20-årsjubileum med en festival

Vara Konserthus i mörker med tända spotlights som lyser upp och aktivitet inne i huset inför en konsert

Under en fyra dagar lång folkfest med välkända artister och spännande scenkonst på repertoaren kan publiken komma och fira i huset 5-8 oktober. Projektet möjliggörs av en donation på en miljon kronor från Stenastiftelsen.

2003 öppnade Vara Konserthus. En modig satsning av en landsbygdskommun med 4 000 invånare i tätorten. Två decennier senare kan man konstatera att det var en satsning som föll väl ut. Varje år tar över 70 000 besökare del av dess utbud av scenkonst i alla former. I höst firar man med en jubileumsfestival som blir en storslagen manifestation av konserthusets 20-årsjubileum.

"Vi ska bjuda på ett program som är folkligt och gärna publikfriande men där man också tar chansen att göra utflykter till mer okända uttryck. Högsta kvalitet är ledord och vi får besök av artister av nationell och internationell dignitet."

/ Petra Kloo, VD Vara Konserthus

Festivalen kommer att genomföras under fyra dagar i oktober 2023 med ett rikt utbud av föreställningar och något för alla. Avsikten är att plocka ner finkulturen från piedestalen och plantera den rakt ner i Skaraborgsmyllan.

– Vi vill att alla ska ha möjlighet att delta i festivalen. Tack vare donationen från Stenastiftelsen har vi kunnat sätta ett extra förmånligt biljettpris på alla konserter och föreställningar under festivalen. Biljettpriset kommer att ligga på 100 kr för de flesta av programpunkterna, säger Ewa Woldenius, marknads- och försäljningschef på Vara Konserthus.

Under lördag förmiddag förvandlas konserthustorget till en riktig fest med foodtrucks och ett extra fokus på föreställningar för barn och unga.

– Vi värnar om kulturen och dess möjlighet att stärka inte minst de unga. Därför vill vi gärna stötta Vara Konserthus i detta projekt som kan bidra till att locka nya publikgrupper och bredda intresset för konst och kultur, kommenterar Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Programmet för hela jubileumsfestivalen presenteras 29 maj och biljetterna släpps 31 maj.

Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur

Stenastiftelsen grundades år 1996 i samband med skeppsredare Sten A Olssons 80-årsdag. Genom stiftelsen lämnar familjen stöd till forskning och kulturverksamhet främst i Göteborg och västra Sverige. Stiftelsen främjar vetenskaplig forskning och utveckling, samt alla konst- och kulturarter, humaniora och kristna samfund.

Första donationen uppgick till 51 miljoner kronor och utgjorde grunden för stiftelsen Chalmers Innovation. Utvecklingen av ett centrum för innovationsverksamhet vid Chalmers möjliggjordes därmed. Från och med år 1996, då Stenastiftelsen grundades, har t o m år 2022 beslut fattats om utdelning av drygt 560 miljoner kronor som stöd till specifika projekt, totalt 161 stipendiater inom kulturområdet, samt 320 masterstipendier som resebidrag.

Dela