Till innehåll på sidan

28 maj 2024

Piruetter, skratt och toner på Vara Konserthus i höst

Två ur ensemblen till Marianne och jag på scenen

Nu har vi släppt biljetterna till höstens klassiska program, jazzkonserterna, dans- och teaterföreställningarna och de populära Familjelördagarna.

Säsongen rivstartar i slutet av augusti med urban dans och svindlande akrobatik i en cirkusföreställning:

– I år vi är en del av Göteborgs dans- och teaterfestival och gästas genom det av Cirkus Baobab från Guinea och föreställningen !. Det blir en perfekt start på säsongen, säger produktionschef Sara Törn.

Sedan följer en danssäsong med flera höjdpunkter, som Väntrummet, en föreställning om väntan och tid med dansanta monologer, starka uttrycksformer och stora kontraster. Dans Spira Extended är Kulturhusets Spira i Jönköpings ensemble. De gästar huset med kraftfulla verket Unbearable Pressure. Föreställningen RULE av Unruly Gang där dansare från Jamaica, Frankrike och Sverige drabbar samman för att dela sin kärlek till dancehall blir något extra. På scenen finns inte mindre än åtta handplockade dansare ur dancehallscenens toppskikt.

Klassiska toner

Den klassiska publiken kan bland annat återse Göteborgs Symfoniker två gånger, bland annat då orkestern tolkar Haydn, Stravinsky och Ravel. En annan höjdare blir besöket av Västerås Sinfonietta som under ledning av Simon Crawford-Phillips spelar Beethoven och Monnakgotla i november. 

Med pianisten Anna Christensson och baryton Arvid Eriksson får vi En kungasaga berättad i en kammarkonsert. En romansafton fylld av historier om kungar och sagoprinsessor. Dessutom bjuder Västra Götalands ungdomssymfoniker, Vägus, på en musikalisk resa som utgår från Wien. Publiken får höra musik av Mozart, Beethoven, Strauss, Brahms, Bruckner och Mahler.

Skoj och bus för hela familjen

Familjelördagarna med sina föreställningar, goda mat och mysiga aktiviteter är så klart tillbaka i höst, bland annat med Pappa Kapsyl. I år får en av familjelördagarna också besök utav konserthusets residensartister Apocalyptic Circus som har sin premiär av föreställningen “Marianne och jag”.

– Våra familjelördagar är verkligen uppskattade, och det känns extra roligt att även kunna visa den yngre publiken föreställningar som vi själva också varit med och producerat, säger Sara Törn.

Hyllningar och gapskratt

Teatern i höst går i skrattets tecken med mer humorinriktade föreställningar. I Säg som det är av Adde Malmberg får vi både eftertänksamhet och gapskratt, och i Kulturbärarna spelar populäre Andreas T Olsson alla roller. Dessutom kommer 123 Schtunk och tolkar Bergmans Det sjunde inseglet. Något som kan sluta precis hur som helst, precis som vanligt när gruppen är i farten.

Vara Konserthus eget storband Bohuslän Big Band besöker huset sammantaget fyra gånger under hösten. Det tolkar bland annat den amerikanska sångskatten tillsammans med Wermlands Operan och hyllar jazztrummisen Max Roach i en konsert. 

– Det kommer att bli en spännande höst. Jag ser extra mycket fram emot dancehall-föreställningen RULE som ska bli otroligt spännande att se, avslutar Sara. 

Dela