Upplevelser som vidgar vyer och känns i magen

Välkommen till Vara Konserthus! Vår passion är samtida scenkonst med hög kvalitet och stor variation. Vi hoppas att du ska känna dig inbjuden att ta del av allt vi har att erbjuda. Hos oss kan du se och uppleva dans, teater och musik i många genrer. Med ett bultande hjärta för scenkonst presenterar vi nästan 200 konserter och föreställningar varje år. Vi är övertygade om att vi har något som passar dig.

Det började med en servett…

På restaurang Lilla Karachi i Gamla stan i Stockholm skissades konserthusets första budget på en servett. Några år senare, den 5 september 2003, stod konserthusets runda byggnad klar och publiken satte sig för första gången ner i de röda stolarna. Ett fullskaligt konserthus i en liten landsbygdsort med 4 000 invånare i tätorten. Något som såg ut att vara en omöjlig ekvation. Men tack vare engagerade eldsjälar, hårt arbete och en nyfiken publik har konserthuset varit en framgång sedan starten.

Under hösten 2019 inviger vi konserthusets nya scenrum – Sparbanken Blackbox. Det nya scenrummet blir ett fantastiskt komplement och innebär helt nya möjligheter. Med allt ifrån det intima kammarmusikformatet till 400 gäster i bankettsittning. Men även pop-konserter med upp till 1000 personer stående i publiken. Och servetten då? Den har vi givetvis kvar i våra gömmor, som en påminnelse om att det som startar som en enkel skiss till slut kan bli en större verklighet.

Vårt uppdrag

Vara Konserthus ligger i en perfekt mittpunkt i Västra Götaland. Med ett brett kulturellt utbud inom dans, teater och musik kommer varje år över 70 000 besökare till konserthuset för att uppleva scenkonst. Vara Konserthus är ett helägt kommunalt bolag som bedriver och utvecklar scenkonsten i Vara kommun och erbjuder invånare, i alla åldrar, kulturella upplevelser inom alla scenkonstområden. För att stärka kulturens roll i kommunen samverkar konserthuset med det lokala kulturlivet, skolan och föreningslivet. Vara Konserthus arrangerar också många möten och konferenser.

Med ett särskilt fokus på barn och ungdom arrangerar Vara Konserthus varje år ett stort antal föreställningar för skolbarn i Vara kommun men även för barn och unga från andra närliggande kommuner. Utöver det arrangeras minst 6 stycken familjelördagar med föreställningar och aktiviteter för alla åldrar.

Vara Konserthus har i egenskap av regional scen även ett långsiktigt uppdrag från Västra Götalandsregionen inom musik, dans och barn och ungdom. Det innebär bland annat att konserthuset arbetar för storbandsutvecklingen i Västra Götalandsregionen genom det internationellt uppmärksammade storbandet Bohuslän Big Band som ingår i konserthusets organisation. Konserthuset samarbetar även med flera husartister, så kallade residensartister. Residensverksamheten syftar till att ge artister förutsättningar att skapa nya föreställningar som spelas i Vara och som sedan turnerar till andra orter. Residensverksamheten som blivit nationellt uppmärksammad bidrar till Vara Konserthus nationella renommé. Konserthusets dansverksamhet stärker den professionella dansen och förbättra tillgängligheten för alla åldrar.

Styrelse

Ordförande
Sture Carlsson, tf VD Kulturhuset/Stadsteatern

Vice ordförande
Kjell Gustafsson, (C)

Övriga styrelseledamöter
Christina Backman, jurist, VD Hasselbladstiftelsen
Martin Hansson, chef, Stora Teatern
Kerstin Alberius, civilekonom, fd stabschef Västra Götalandsregionen
Carl Henrik Ohlsson, VD Skaraborgs Invest, ordf. Next Skövde
Petra Kloo Vik, ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten Göteborgs Symfoniker
Mikael Lidén (HVKB)
Claes Eriksson (V)

VD
Staffan Becker, VD & konserthuschef

Årsredovisning

Årsredovisning 2018

Samarbetspart

Sparbanksstiftelsen Skaraborg

Sponsorer och samarbeten

Nya Lidköpings-Tidningen

Länsförsäkringar Skaraborg

Alingsås Tidning

Fagerbergs Herr & Dam

Keychange – PRS Foundation