Till innehåll på sidan

Robert Fux

Skådespelaren och dragartisten Robert Fux var Artist in Residence 2020–2021. Han skapade föreställningen Dragshow och lanserades podcasten Drottningmötet.

Robert Fux står helt rödklädd i drag med en röd väska på huvudet och händerna upp i luften mot en röd och rökig bakgrund

Vem är Robert Fux?

Robert Fux växte upp på landet utanför Kalmar och i Wien, Österrike. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och tillhör sedan 2014 Stockholms Stadsteaters fasta ensemble där har uppmärksammats för ett flertal rolltolkningar. Inte minst i de kritikerrosade monologerna ”Orlando”, ”Ansvaret är vårt/Tingsten” och ”Ned med vapnen!”. Han har också medverkat i olika uppsättningar på bland annat Riksteatern, Kungliga Operan, Orionteatern, Teater Brunnsgatan Fyra och Strindbergs Intima Teater.

Robert Fux började sin yrkesbana som dragqueen på Stockholms nattklubbsscener och har sedan dess även synts i ett flertal show och varietésammanhang i Sverige och Europa. 2019 drog utomhusvarietén ”Salong Fux” fulla hus i Slakthusområdet och Vitabergsparken med ett flertal svenska och internationella artister. 2023 var han programledare för Drag Race Sverige.

Dragshow av och med Robert Fux

Residenset mynnade ut i produktionen Dragshow och som i mycket av Robert Fux skapande kretsade den kring teman som makt, genus och förvandlingar. Huvudfokus låg på drag som konstform och uttryck. Allt ackompanjerat av specialskriven musik av Calle Rasmusson som framfördes av Bohuslän Big Band.

Det var en monologmusikal där han hämtat inspiration från barndomens böcker, skräckromantik, vackra kyrkor i Västergötland och NK's sminkavdelning. Han förde fram en rad olika karaktärer, var och en med sina egna berättelser. Föreställningen erbjöd en mörkt glittrande och djupt känslosam framställning och tog oss med på en resa genom tiden.

Föreställningen spelades i Sparbanken Blackbox och hade urpremiär i Vara 13 november 2021. Efter premiären begav sig föreställningen ut på turné till Malmö, Kalmar, Göteborg och Stockholm.

"Alla som sett Robert Fux på scen vet att han är något av ett entertainergeni, och i revorna av den här föreställningen sticker lustiga figurer fram huvudet och bjuder publiken på små komiska explosioner."

/ Kristina Lindquist, Dagens Nyheter

Bilder från föreställningen

"Robert Fux iscensätter en fantastisk dragshow om skräcken för att inte kunna vara sig själv. Både glitter och märker uppstår på den soptipp där han skapar en rakryggad, stolt persona."

/ Lars Ring, Svenska Dagbladet

En podd om svensk drag

Under residensskapet lanserades dessutom podcasten Drottningmötet. I podcasten intervjuade och porträtterade Robert Fux kända och mindre kända svenska dragartister som han mött under sin karriär. Podcasten hade två säsonger med sammanlagt 18 avsnitt och premiäravsnittet släpptes den 28 april 2020. Bland gästerna fanns framstående artister som "Årets Dragqueen 2020" Linus Mauritz, den legendariska Mrs. Green och dragmajestätet Christer Lindarw. Podden producerades av Vara Konserthus och Bohm Bohm Room i samarbete med Novel Studios.

Lyssna på första avsnittet

Medverkande