Till innehåll på sidan

Vince Mendoza

Vince Mendoza är en amerikansk dirigent och en flitigt anlitad arrangör. Under 2021-2024 är han Conductor in Residence hos Vara Konserthus och Bohuslän Big Band.

Porträttbild av Vince Mendoza.

Vem är Vince Mendoza?

Amerikanen Vince Mendoza är en aktad dirigent och en flitigt anlitad arrangör. Hans verk hörs på flertalet kritikerhyllade inspelningar av artister som Björk, Chaka Khan, Al Jarreau, Elvis Costello, Robbie Williams, Sting och Joni Mitchell. Genom åren har han haft ett nära samarbete med tyska WDR Big Band och nederländska Metropole Orkest. Han har vunnit sex av sina tjugofem Grammynomineringar. Mendozas musik har kallats subtil, komplex och full av mystiska harmonier. Själv har han omnämnts som en musikernas musiker och naturlig efterträdare till jazzlegendaren Gil Evans.

Samarbetar med Bohuslän Big Band under sitt residens

Nordic Jazz (2022)

I Nordic Jazz stod nordiska jazzklanger i fokus då Vince tillsammans med Bohuslän Big Band tog sig an den nordiska jazzskatten. Utöver storbandet fanns vid hans sida också solisterna Nils Landgren på trombon, vokalisten Silje Nergaard, kontrabasisten Lars Danielsson och pianisten Helge Lien. Produktionen gick på turné i Sverige hösten 2022 samt spelades på jazzfestivalen Jazz Baltica i Tyskland sommaren 2023.

Storytellers (2023)

I produktionen Storytellers samarbetade Vince Mendoza och Bohuslän Big Band med den hyllade sångerskan Luciana Souza. Tillsammans hyllade de några av Brasiliens mest populära låtskrivare. Vince Mendoza var i denna produktion konstnärlig ledare, arrangör och dirigent.

Jazz on film (2024)

Våren 2024 leder han Göteborgs Symfoniker, Bohuslän Big Band och saxofonisten Joe Lovano i en unik fusion. Konserten har fått namnet "Jazz on film" och tar oss tillbaka till 50- och 60-talets Hollywood och musiken som färgade de klassiska filmerna. Vince Mendoza är konstnärlig ledare, dirigent och står för arrangemang.

Samarbete med Högskolan för scen och musik

Under sin tid som residensartist kommer Vince Mendoza också att samarbeta med Högskolan för scen och musik i Göteborg. Detta är ett sätt för Vara Konserthus och Bohuslän Big Band att bidra till utvecklingen av nästa generations musiker.