Till innehåll på sidan
Bohuslän Big Band på scen.

Bohuslän Big Band

Bebop Lives! A portrait of Max Roach – en hyllning av Bohuslän Big Band till jazzlegendaren Max Roach.

onsdag
18 sep 2024

Ord. pris 295 kr

1 tim 30 min (ingen paus)

Sparbanken Blackbox Köp biljett

År 2024 skulle jazzlegendaren Max Roach ha fyllt 100 år. Med denna konsert vill Bohuslän Big Band hylla Roach banbrytande bidrag till jazzens värld – en resa som sträcker sig från swing till bebop och ända fram till den moderna jazz vi möter idag.

Max Roach

Den amerikanske jazztrumslagaren Max Roach anses vara en pionjär inom den moderna jazzscenen. För Roach var trumsetet inte bara ett instrument att hålla takten i musiken med utan snarare ett mångfacetterat soloinstrument. Han var banbrytande när det kom till att forma trumspelsstilen och utmana de konventionella gränserna inom musiken.

Tillsammans med legendariska musiker som Charlie Parker och Dizzy Gillespie var Roach en framstående gestalt inom bebop-rörelsen på 1940-talet. Deras musik förändrade jazzens dynamik från att vara något man dansade till, till att bli en konstform att lyssna på.

1954 bildade Roach tillsammans med Clifford Brown en av de högst ansedda grupperna i jazzens historia – Clifford Brown and Max Roach Quintet. Tyvärr blev det uppskattade samarbetet allt för kort då Brown tragiskt omkom i en bilolycka.

Max Roach var inte bara en virtuos på trummorna, utan han spelade också en avgörande roll i Black movement-rörelsen på 1960-talet. Han var en av de första att använda jazzmusiken som ett medel för att belysa och adressera raspolitiska frågor, vilket tydligt framgår i verk som det banbrytande albumet ”We Insist! Freedom Now Suite.”

I över 50 år fortsatte Roachs konstnärskap att utvecklas och forma musikaliska landskap, och denna konsert är ett erkännande av hans evigt föränderliga och inflytelserika bidrag till jazzhistorien.

Max Roach iklädd kostym vid trummorna.

Max Roach runt år 1947.

Mat & dryck

  Barmeny


 • Hamburgare

  175 kr

  En saftig burgare på svenskt nötkött med tryffelmajonnäs, sallad, picklad lök, egengjord ketchup och Sivans ost. Serveras med pommes frites.

 • Pannoumiburgare (vegetarisk)

  175 kr

  En vegetarisk burgare på pannoumi-ost med tryffelmajonnäs, picklad lök, sallad, egengjord ketchup. Serveras med pommes frites.

 • Burratasallad med chark

  145 kr

  Krämig burrata med marinerade tomater, krispig sallad och balsamicovinäger. Serveras med klosterskinka från Eriksons Chark.

 • Ost- & charkbricka

  135 kr

  En lyxig bricka med väl utvalda lokala charkprodukter, ostar från Sivans ost, marmelad, oliver, grönsaker, kex och bröd.

 • Ostsmörgås

  55 kr

  En klassisk ostsmörgås med hårdost och brieost. Toppas med grönsaker.

Förboka mat och dryck

Tänk på att förboka mat och dryck senast kl. 18.00 vardagen innan evenemanget. Läs mer om matbokning.