Till innehåll på sidan
En person med kragen uppfälld tittar in i kameran med tvillingteleskop i bakgrund

Candide

Föreställningen "Den bästa av världar" är en roadmovie inspirerad av Voltaires klassiska berättelse.

torsdag
14 mars 2024

Ord. pris 375 kr

2 tim inkl. paus

Stora salen
Passerat

"Det är väl talat, men låt oss nu odla vår trädgård," sammanfattar romanen "Candide eller optimismen" av Voltaire (1759). Romanen följer Candide genom katastrofer och kärlek, slutar i insikten att vi bör vårda vår egen trädgård. Pjäsen "Den bästa av världar" utforskar dessa teman mot samtidens utmaningar, med sci-fi-inspiration och regi av Melanie Mederlind.

Den bästa av världar

Föreställningen “Den bästa av världar” är en klassisk roadmovie, en läroresa, ett sökande efter meningen med livet, universum och allting. Mot bakgrund av samtidens klimatförändringar och miljöförstörelse, pandemi, krig och med det demokratiska samhället i fara, beger sig vår Candide ut på en rymdresa, kanske måste mänskligheten emigrera till en annan av solsystemets eller galaxens planeter? Eller kanske är vår blåa planet den bästa av världar – om vi tar hand om vår trädgård?

Inspirerade av klassiska sci-fi berättelser och filmer, tar vi Candide ut på ett rymdäventyr. Bra rymdfilmer handlar lika mycket om en framtidsvision, robotar, aliens, datorer och rymdfarkoster, som om ett filosofiskt sökande efter meningen med människans existens.

Fritt efter “Candide eller optimismen” av Voltaire (1759)

För dramatisering och regi står Melanie Mederlind, som tidigare regisserat “Girls Like That” på Teater Halland. Scenograf är Judith Philipp och ljusdesigner Carina Backman. Teamet har tillsammans nyligen iscensatt den klassiska farsen “Två herrars tjänare” på Teater Västernorrland, och innan dess “Madame Bovary” på Den NationaleScene i Norge.

Mat & dryck

  Barmeny


 • Kryddig köttfärspaj med picklad lök och vitlöksdressing

  125 kr

 • Jordärtskockssoppa med rosmarinknäcke och getost – vegetarisk

  115 kr

 • Kycklingsallad toppad med bacon och Sivans ost

  145 kr

 • Konserthusets chark- och briesmörgås

  135 kr

  En lyxig smörgås på surdegsbröd med väl utvalda charkprodukter, brieost från Sivans ost och ärtostcrème.

Förboka mat och dryck

Tänk på att förboka mat och dryck senast kl. 18.00 vardagen innan evenemanget. Läs mer om matbokning.