Till innehåll på sidan
Tre personer i clownsminkning tittar upp över ett skynke.

Spela man

Skolelever får ta del av projektet "Spela man" med mansrollen i fokus – vilka är förebilderna och vem har egentligen svaren?

tisdag
9 april 2024

50 min (ingen paus)

Sparbanken Blackbox

Skolföreställning – det går inte att boka biljett.

En föreställning med tre clowner som ska redovisa sitt grupparbete om manlighet. Med humor, clownnäsa, halvmasker och en stor portion igenkänning går de från högoktanigt trams till djupaste tragedi. Varför letar sig unga killar till gamla normer? Varför väljer de gängens machokultur istället för jämställdhetens ljusa framtid? Vilka är förebilderna, är det Ironman eller kanske pappa och vem har egentligen svaren?

"Vi vill prata om jämställdhet med unga killar utan att skuldbelägga. Skuldbeläggning kan resultera i ett ännu starkare motstånd och en ännu hårdare och smalare mansroll. Killarna kan vända sig till sexistiska miljöer och förebilder. Vi behöver möta dem på deras planhalva och visa att vi vet att det inte är lätt att förändra normer och beteenden. Med vårt projekt vill vi vara ett alternativ och en plats för samtal med unga killar", säger Claes Åström, regissör och upphovsman till föreställning och projekt.

Varför skolföreställning?

Att barn och unga ska kunna uppleva skratt och pirr i magen genom scenkonst är något vi brinner extra för. I vårt uppdrag från Vara Kommun riktas strålkastarljuset på barn och unga och deras möjligheter att ta del av scenkonst.

Skolföreställningarna spelar en viktig roll och ger barn och unga möjlighet att hitta nya intressen, lära sig något utifrån föreställningens tema och ett miljöombyte i vardagen. Det vidgar vyer och får alla att växa!

Skolföreställningar