Till innehåll på sidan
Flera dansare på scen skapar mänsklig pyramid.

YÉ!

Rå energi, hisnande cirkus och rituella danser. En poetisk cirkusskapelse med Circus Baobab om bristen på vatten med tretton akrobater från Guinea.

tisdag
27 aug 2024

Ord. pris 250 kr

1 tim (ingen paus)

Stora salen Köp biljett

”Yé” betyder vatten. Grunden till allt liv. Det mest fundamentala för vår överlevnad likväl som en bristvara för många människor runt om i världen. I föreställningen YÈ! gestaltas kampen om vatten med vattenflaskor som enda rekvisita på scen. Genom kraftfull akrobatik och pulserande dans väcker Circus Baobab tankar om klimatkrisen och människans roll i denna. En föreställning om hur vi ömsom bygger upp och slår omkull varandra, hur vi samverkar och hur vi kollapsar. Förmår vi dela med oss?

Kraftfull akrobatik

Föreställningen är en kraftfull, åkallan av människans trots, hennes förmåga att bestå, börja om och bygga en bättre värld. I de starka kropparna drabbar motstridiga krafter samman. Framåtrörelse möter motstånd, destruktivitet möter innovation. Rörelse är enda vägen framåt, stagnation är lika med död. Förmågan att bygga tillsammans utgör hoppet. Akrobater och dansare flyger över scenen i halsbrytande formationer och stöttar varandra i de höga pyramider som är den guineanska cirkusens kännetecken.

Circus Baobab består av akrobater och dansare från Guinea och Frankrike. Närheten till vattnet inspirerade dem att ta avstamp i klimatkrisen och adressera Guineas problem med vattentillförsel i delar av landet. Ur dialogen växte en gemensam önskan att skapa livsavgörande poesi. YÉ! är en appell till mänskligheten med budskapet att bara tillsammans kan vi bygga gemenskaper stabila nog att möta stormen.

Bilder från föreställningen

En del av Göteborgs dans- och teaterfestival

Föreställningen är en del av Göteborgs dans- och teaterfestival som anordnas 23–31 augusti. Det är en scenkonstfestival för internationell och svensk scenkonst som bjuder in internationella scenkonstkompanier och scenkonstnärer att dela sina berättelser med festivalens breda publik. Programmet är mångsidigt och sträcker sig från dans, teater och performance till musik och cirkus. Festivalen stäcker sig över flera olika scener och föreställningen YÉ! spelas bland annat på Vara Konserthus.

Föreställningen presenteras med stöd av Statens kulturråd och Riksteatern. Turnén genomförs av Cirkusnätverket Sverige.