Till innehåll på sidan

15 feb 2023

Danskompaniet Spinn nya residensartister på Vara Konserthus

Danskompaniet Spinn mot en tegelvägg. Två av medlemmarna sitter i rullstolar och två står lutade mot väggen

Danskompaniet Spinn är ett professionellt danskompani med bas i Göteborg som brinner för danskonsten. De utmanar stereotyper med nya sätt att skapa och presentera danskonst. Under 2023 inleder de ett samarbete med Vara Konserthus som resulterar i en föreställning nästa år.

Spinn bildades 2010 av konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg och är ett internationellt danskompani som arbetar med svenska och internationella koreografer och tonsättare. De arbetar med människor som är intresserade av konstnärlig dialog och som vill undersöka och utveckla konstnärliga uttryck. Under åren har Spinn skapat både större och mindre scenproduktioner, i Sverige och internationellt.

Att vara Artist in Residence på Vara Konserthus betyder att som artist, under en begränsad tid, få tillfälle att fördjupa och testa sin produktionsidé. Detta är ett sätt för Vara Konserthus att skapa konstnärlig utveckling och ny scenkonst samtidigt som publiken får chans att lära känna en artist lite närmare. Många av de tidigare produktionerna som tagits fram har senare gått på turné runtom i landet.

– Vara Konserthus ska spegla samhället. Vi strävar ständigt efter att visa scenkonst som gestaltar berättelser som många kan känna igen sig i. Danskompaniet Spinn har sedan många år utmärkt sig som ett normbrytande kompani med dansare både med och utan funktionsvariationer. Genom vårt arbete med residensartister kan vi på ett mycket målmedvetet sätt belysa viktiga frågor i vårt samhälle samtidigt som vi skapar förutsättningar för konstnärlig utveckling, säger Vara Konserthus VD Petra Kloo.

Barn och unga i fokus

Spinn och Vara Konserthus kommer att ta fram en produktion kallad Svansen som riktar sig till barn och unga. Vara Konserthus Helena Helén, producent för barn och unga, ser fram emot samarbetet:

– Vi är så glada att Spinn kommer tillbaka till oss i ytterligare ett residens. Extra kul också att Spinn här har ett spännande samarbete med välrenommerade koreografen Minna Krook. Hon är en intressant koreograf av föreställningar för barn och fusionen mellan henne och dansarna i Spinn blir spännande. Vi kommer att ha premiären av föreställningen i Vara och därefter visar vi den för kommunens samtliga förskolor.

Tidigare kopplingar till Vara

Veera Suvalo Grimberg, konstnärlig ledare för Danskompaniet Spinn, har sedan tidigare en särskild relation till Vara. Oväntat kreativa inslag i matbutiker, dansande brandmän, workshops på skolor och förskolor och mycket mer hann hon initiera och uppleva som Sveriges första Stadskoreograf i Vara Kommun under åren 2004-2007. Vara Kommun och det då nyetablerade konserthuset var en arena för många färgglada experiment som även fyllde dansbussar från Göteborg. Både stationshuset och Badhusparken invigdes tillsammans med ett stort antal lokala aktörer och professionella medverkande under regi och koreografi av Veera.

– Det har gått obegripliga 20 år sedan jag för första gången besökte Vara och konserthuset, säger hon. En magisk mötesplats som fortsätter att växa och utvecklas. Där hoppas jag nu tillsammans med Danskompaniet Spinn återigen öppna nya dörrar så att ännu fler känner sig välkomna och blir nyfikna på danskonst. Vi ser fram emot att utforska rörelser och inkludera människor, möta barn och vuxna, personal och publik från nära och fjärran. Tåget rullar in, stationshuset lyser blått och det doftar nybakat i stan. Stolta Artist in Residence-konstnärer är redo för unika dansexplosioner i det maffiga Konserthuset på slätten.

Svansen har premiär våren 2024.

"Vi ser fram emot att utforska rörelser och inkludera människor, möta barn och vuxna, personal och publik från nära och fjärran"

/ Veera Suvalo Grimberg, konstnärlig ledare Spinn

Dela