Till innehåll på sidan

13 mars 2024

Oksana Lyniv: En dirigent som bryter ny mark

Oksana Lynnig står med händer utsträckta och dirigentpinnen i hand

Den 4 maj återvänder Göteborgs Symfoniker till Vara Konserthus. Denna gång för att framföra Schumanns Rhensymfoni och Rachmaninovs Pianokonsert nr 3. Solisten i den sistnämnda är Roland Pöntinen, och allt sker under ledning av Oksana Lyniv – en ukrainsk dirigent som ständigt bryter ny mark.

Oksana Lynivs resa från en ung dirigent i Ukraina till världsberömmelse är en inspirerande berättelse om passion, envishet och kulturell förståelse. Hon hämtar sin inspiration från både västliga och östliga musikaliska traditioner och fungerar som en bro mellan olika kulturer och epoker. Detta har inte bara gett henne stor respekt utan också tagit henne till scener över hela världen med sina livliga och lidelsefulla tolkningar av några av musikhistoriens mest storslagna verk.

I sitt forna hemland Ukraina har hon blivit en betydelsefull figur i den musikaliska utvecklingen, och hennes musikaliska resa började tidigt i livet, när hon som endast 16-åring dirigerade sin första orkester. Men Lynivs verksamhet sträcker sig långt utanför konsertsalarna. År 2022 blev hon musikchef för Teatro Comunale di Bologna, där hon blev den första kvinnliga chefdirigenten för ett italienskt operahus. Vid Bayreuth-festivalen blev hon den första kvinnliga dirigenten att uppträda när hon dirigerade Den flygande holländaren 2021.

Utöver sina imponerande prestationer på internationella scener har Lyniv en djup förankring i att odla unga talanger och främja musikaliskt kunnande. Hon är grundare och chefdirigent för Youth Symphony Orchestra of Ukraine och har spelat en betydande roll som kulturell ledare i sitt hemland.

Schumann och Rachmaninov på programmet

Under konserten på Vara Konserthus 4 maj får publiken njuta av Göteborgs Symfoniker under ledning av Lyniv. Schumanns Rhensymfonin är en hyllning till dennes hemtrakter längs floden Rhen. Inspirerad av Beethovens Pastoralsymfoni fångar den livet längs flodens stränder och de idylliska landskapen på ett gripande sätt.

Därefter intar den svenska pianisten Roland Pöntinen scenen för att framföra Rachmaninovs tredje pianokonsert.

– Det är tur att vi har en verklig stjärna som solist i Roland Pöntinen, den fantastiska världspianisten! Rachmaninovs tredje pianokonsert är mytomspunnen och anses vara en av de svåraste i världen. Förberedelserna har bestått av dagliga repetitioner som kräver både teknisk skicklighet och en massiv kunskapsbank. Tillsammans med Oksana blir kvällen en musikalisk upplevelse utöver det vanliga, hälsar Ann Kjellson, producent på Vara Konserthus.

Roland Pöntinen sitter framför tangenterna och ser in i kameran

Roland Pöntinen. Foto: Simon Larsson

Dela