
Knoster
Upplev en annan sorts tidslighet – där rörelse, pendel och kropp samspelar i en fysisk och poetisk dans om tidens tyngd.
tisdag
24 feb 2026
I ett mörklagt scenrum svänger en stor pendel i jämn rytm, som om den mätte ut tiden själv. I samspel med dess rörelse träder koreografen och dansaren Erik Eriksson in i en värld där hans kropp rör sig mellan acceleration och inbromsning, ljus och skugga. I handen bär han en slägga – ett redskap vars historia och vikt formar dansens dynamik och rörelse. Under honom – tunna stråk av ljus. Runt honom – ljudet av spröda pianotoner, som om någon varsamt försökte trösta själva tyngden.
Släggan blir hans danspartner som möjliggör dansens flöde mellan vikt och viktlöshet. I det ständiga spelet mellan eftergift och motvikt pulserar tiden – inte som sekunder, utan som en kroppslig rytm. Mellan balans och fall, styrka och utmattning, uppstår en friktion där det fysiskt krävande ställs mot det sköra, där varje anslag bärs upp av en svävande resonans.
Knoster påminner om en annan sorts tidslighet – en som klingar i varje steg, varje nedslag på pianot, varje återvändande rörelse.
Erik Eriksson – koreograf
Mitt arbete fokuserar på att dela taktil känsel och känsla av att vara i rörelse. Det utgår ifrån en fascination av fenomen som när de erfars tenderar att sätta kropp och själ i rörelse;
En pendel tjusar med sin gungning.
Ljusspel i vatten lockar blicken allt djupare.
Ett komplext landskap bjuder in till vandring däri.
Med sådana element som danspartners strävar jag efter att generera föreställningsvärldar som bjuder in publiken i känslan av varandet i dansen, snarare än åskådandet av den.
Eftersnack
Direkt efter föreställningens slut har du möjlighet att lyssna till ett eftersamtal under ledning av en producent från Vara Konserthus. Erik Eriksson som är dansare och koreograf medverkar och publiken erbjuds möjlighet att ställa frågor. Samtalet ingår i din biljett och hålls i Sparbanken Blackbox direkt efter föreställningen.
Längd: 20 minuter.
Mat & dryck
Varmrökt lax
185 kr
Serveras med örtstuvad potatis samt crudité på fänkål, lök och gurka.
Köttfärs- & fetaostpaj
130 kr
Serveras med paprikadressing, picklad lök och sallad.
Kantarellsoppa
120 kr
Krämig soppa toppad med färskostcrème på Sivans ostar och krispiga chips av klosterskinka från Eriksons Chark.
Räksmörgås
175 kr
Klassisk räksmörgås på tekaka med handskalade räkor, ägg, tångmajonnäs gjord på olja från Skebygårdar, grönsaker och citron.
Barmeny
Tänk på att förboka mat och dryck senast kl. 18.00 vardagen innan evenemanget. Läs mer om matbokning.