Till innehåll på sidan

16 jan 2024

Intervju: Minna Krook och Danskompaniet Spinn utforskar vänskap och hållbarhet

Minna Krook står framför en grå bakgrund och ler in i kameran iklädd gul tröja

31 januari är det premiär för Svansen, en föreställning som riktar sig till barn mellan 3-5 år. Den har tagits fram utav det integrerade Danskompaniet Spinn i samarbete med Vara Konserthus. Vi ställde några frågor tillkoreograf Minna Krook inför premiären då kommunens barn blir först ut att se föreställningen.

Koreografen Minna Krook har tillsammans med Danskompaniet Spinn skapat en rolig och tankeväckande dansföreställning. Svansen handlar om vänskap och nyfikenhet, men också om att ta hand om varandra och vår omgivning.

Vad kan publiken förvänta sig av föreställningen?

– Det blir en färgglad karamell för ögonen med massor av överraskningar. Spännande musik och dansande svansar. En varm föreställning skulle jag säga.

Hur har ni arbetat fram koreografin? Har ni utgått från något särskilt?

– Vi har lekt mycket rörelselekar, vi har improviserat mycket och dansat för varandra. Sedan har jag som koreograf skapat en dramaturgi och satt ihop danser och händelser till en slags historia. Inte en berättande historia utan mer som roliga infall som följer varandra som en svans.

Danskompaniet Spinn står och sitter framför en röd tegelvägg och kisar mot solen

Danskompaniet Spinn har skapat föreställningen tillsammans med Vara Konserthus och Minna Krook. Foto: Daniel Strandroth

Spinn är Sveriges första integrerade danskompani, vilket innebär att det är ett kompani bestående av professionella dansare både med och utan funktionsvariationer.

På vilket sätt skiljer sig ett integrerat kompani från när en koreografi sätts samman, eller gör det ens någon skillnad?

– Egentligen inte. Jag utgår alltid i mina stycken från vilka dansare jag har framför mig, hur de rör sig, vad de har för humor och uttryck. Så jag har arbetat som jag brukar. Som koreograf tar jag alltid hänsyn till vad dansarna tycker om att göra och också till vad de inte gillar att göra.

Hur är det att arbeta med en föreställning som riktar sig till små barn?

– Jag jobbar till 99% de senaste decennierna mot ung publik och väldigt mycket mot just förskoleålder från 2-3 års ålder, så för mig är det så bekant. Det känns helt naturligt att ha det tänket i arbetet. Jag ska erkänna att när jag skapat för vuxna har jag även då ett nära och kommunikativt tilltal, så jag gör liksom samma sak jämt. Det som skiljer när jag riktar mig mot olika åldrar är lite hur humorn ligger och vad för slags plot jag skapar. Så att ämnet är förståeligt för de små och att de har erfarenheter inom det temat.

Kan du berätta något mer kring skapandeprocessen som du vill att publiken tar med sig? 

– Jag hoppas att publiken när de ser föreställningen ska känna samma lust att utforska allt de ser, hör och känner med samma nyfikenhet som vi har gett oss in i skapandet av detta verk.

Vara Konserthus är inte bara en gästspelscen – med vår Artist in Residence-verksamhet skapar vi tillsammans med konstnärer och kreatörer också ny scenkonst som ofta går på turné runt om i landet. Premiären av Svansen är kommer att äga rum i Vara Konserthus 31 januari och visas därefter för förskolor i kommunen.

Dela